Sve što trebate znati o filerima za usne otkriva stručnjakinja

by | 2 lipnja, 2023
korekcija usana

Korekcija usana uobičajan je postupak u ordinacijama estetske medicine, no zahtijeva stručnost i umijeće. Lijepe i pune usne san su mnogih žena, stoga prije nego što se uputite svom liječniku na tu čarobnu injekciju, potrebno je znati o čemu se zapravo radi. Sve što trebamo znati o filerima za usne detaljno nam je ispričala dr. med. Natalija Pavlović iz Poliklinike Medicina Estetika.

Fileri za usne: Učinkovitost i sigurnost

Uljepšavanje perioralne regije koja uključuje usne i nadusnicu jest minimalno invazivan zahvat koji podrazumijeva injektiranje filera ili skinboostera. Fileri koji su odobreni od strane FDA za augmentaciju usana su fileri na bazi hijaluronske kiseline ili poliakrilamida. Sigurnost hijaluronskih punila je značajno veća naspram trajnijeg poliakrilamida. Hijaluronska kiselina je sastavni dio našeg tijela, odnosno riječ je o glikozoaminoglikanima koji imaju veliku sposobnost navlačenje vode. Hijaluronska punila su prirodni punjači koji izgledaju poput gela i naše tijelo ih u pravilo dobro podnosi, no isto tako ih i razgrađuje enzimom hijaluronidazom. Upravo zbog hijaluronidaze postupak augmentacije bilo koje regije potrebno je ponavljati. S obzirom na to da je učestala uporaba hijalunskih punila, važno je istaknuti njihovu učinkovitost i sigurnost ukoliko ih injicira liječnik koji ima znanja i vještine te koji može riješiti eventualno nastalu komplikaciju. Razlozi zbog kojeg pacijenti dolaze na korekciju usana su najčešće želja za većim volumenom, starenje usana, nedefinirani rubovi te različite asimetrije. Većina želi prirodne usne, jasnih rubova i lagano podignutih kuteva. Anatomija usana, tehnika, vrsta i volumen hijaluronskog filera presudne su za konačan rezultat.

korekcija usana

Natalija Pavlović dr. med.: prije i poslije

Tehnika i ciljevi korekcije usana

Anatomski gornja i donja usna građene su od vermiliona, koji predstavlja crveni dio usana te ruba usana koji odvaja vermilion od okolne kože. Na središnjem dijelu ruba gornje usne je Kupidov luk te filtrum. Volumizacija usana s naglašavanjem rubova i Kupidovog luka te postizanje odgovarajućeg omjera gornje i donje usne su ciljevi uspješne korekcije usana.

Tehnika kojom se može napraviti korekcija usana uključuje iglu ili kanilu. Svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke. Tehnika iglom je preciznija, ljepše se definira rub usana, no tehnika korekcije s kanilom je bolja za pacijente koji su skloni modricama, koji imaju jako tanke usne kao i za korekciju nadusnice zbog perioralnih bora. Dugogodišnjeg iskustva u primjeni hijaluronskih filera omogućuje mi kombinaciju različitih tehnika i načina apliciranja, a individualni pristup osigurava prirodne i pune usne. Želim naglasiti da je važan oblik, a ne volumen. Volim kad iz moje ordinacije izlaze sretna i nasmiješena lica.

korekcija usana

Natalija Pavlović dr. med.: prije i poslije

Brendovi filera za usne

Na tržištu postoje različiti brendovi hijaluronskih filera kao što su Restyalan, Revanesse, Teoxan i još mnogi drugi, a unutar tih brendova su fileri različite koncentracije i umreženja hijaluronske kiseline. Trajnost hijaluronskih filera u usnama je od četiri do 12 mjeseci te ovisi o broju prethodnih augmentacija, aktivnosti enzima hijaluronidaze te o stilu života.

Fileri za usne: Komplikacije

Komplikacije su moguće i najčešće su to hematomi, oteklina, dermatitis, alergija, prologirano cijeljenje, kvržice i nakupljanje hijaluronskog filera, njegova migracija, infekcije te na kraju, nasreću vrlo rijetko, ali ipak je moguća, okluzija arterije s ishemijom i nekrozom. Liječenje hijaluronidazom, antibioticima, kortikosteroidima i analgeticima su terapijske mogućnosti kod nastalih komplikacija.

Natalija Pavlović dr. med.: prije i poslije

Korekcija usana: Laser i skinboosteri

Na kraju za pacijente koje ne žele veći volumen nego samo hidraciju usana izvrsna opcija su skinboosteri koji istovremeno potiču kožu na sintezu novog kolagena. Uljepšavanje usana moguće je i laserom i to je za one strpljive koji ne očekuju značajno povećanje volumena nego samo regeneraciju tkiva. Izvrsnim se pokazao Q- switched Nd: YAG Alma laser koji na ne ablativni način remodelira kolagen, poboljšava cirkulaciju te time utječe i na boju usana. Potrebno je otprilike šest tretmana svaka dva do tri tjedna.

Natalija Pavlović dr. med.

Piše: Natalija Pavlović dr. med.

Medicina Estetika Poliklinika
Kneza Branimira 71D, 10000 Zagreb
[email protected]
091/6146-101

Naslovna fotografija: evgenyatamanenko/iStock/Getty Images Plus

Foto: PR