Stručnjaci se slažu, ova stvar može biti korak do burnouta

by | 18 travnja, 2024
emocionalna neravnoteža burnout

Energetska neravnoteža može biti ključan faktor koji vodi ka izgaranju, kako na mentalnom tako i na fizičkom planu – slažu se stručnjaci.

Energetska neravnoteža stanje je u kojemu postoji disproporcija između količine energije koju trošite i količine energije koju obnavljate. U osnovi, to znači da više trošite nego što dobivate natrag. Ovo se može manifestirati na različitim razinama: fizičkoj, emocionalnoj i mentalnoj.

Fizička neravnoteža energije može se primijetiti kroz umor, osjećaj iscrpljenosti i smanjenu izdržljivost. Može doći do prekomjernog stresa na tijelo, što može rezultirati smanjenim imunitetom, povećanim rizikom od bolesti i općenito lošijim zdravljem.

Emocionalna neravnoteža energije može dovesti do osjećaja emotivne iscrpljenosti, gubitka motivacije i smanjene radosti u životu. Osoba se može osjećati “pregorjelo” ili prazno čak i kad nema konkretnog razloga za to.

Mentalna neravnoteža energije može se manifestirati kroz poteškoće s koncentracijom, smanjenom kreativnošću i povećanom razdražljivošću. Osoba može imati poteškoća u donošenju odluka i suočavanju s svakodnevnim izazovima.

“Energetska neravnoteža je kad nemate dovoljnu količinu energije da postignete ono što trebate tijekom bilo kojeg dana”, kaže Karina Antram, trenerica, dijetetičarka i autorica knjige Fix Your Fatigue, za Stylist.

Antram otkriva neke uobičajene znakove energetske neravnoteže:

  • redovito osjećate da “niste svoji”
  • imate poremećen i loš san
  • potrebno vam je više sna nego što je to normalno
  • tijekom dana teško se prisilite na vježbanje ili se sporo oporavljate od vježbanja
  • stalno imate osjećaj slabosti, vrtoglavice ili glavobolje
  • često ste zaboravljivi, nerazborito razmišljate ili imate “moždanu maglu”.

emocionalna neravnoteža burnout

“Ako nemate energije, ne možete živjeti svoj život punim plućima, ispuniti svoj potencijal, impresionirati na tom razgovoru za posao ili započeti onu sporednu gužvu. Riješite sve temeljne uzroke i nemojte stati dok ne dobijete odgovore. Vaš um i tijelo će vam kasnije biti zahvalni na tome”, kažu stručnjaci.

Energetska neravnoteža može biti prvi korak prema izgaranju

Prekomjerni rad bez odmora

Kad se osoba suoči s prevelikim zahtjevima na poslu ili u životu općenito, a istovremeno ne nalazi dovoljno vremena za odmor i oporavak, dolazi do neravnoteže između uložene energije i sposobnosti oporavka i to može dovesti do postepenog iscrpljivanja resursa i smanjenja energije.

Nedostatak motivacije

Ako osoba doživljava nedostatak zadovoljstva i motivacije u svom radu ili životu, to može biti znak da troši više energije nego što dobiva nazad u obliku pozitivnih iskustava i emocija.

Ignoriranje osnovnih potreba

Zanemarivanje fizičkih i emocionalnih potreba, poput zdrave prehrane, redovitog vježbanja, socijalne interakcije i vremena za opuštanje, može dovesti do neravnoteže u energetskom sustavu tijela, a nedostatak brige o sebi može rezultirati nagomilavanjem stresa i umora.

Povećani stres i anksioznost

Stresne situacije i osjećaj stalne napetosti mogu potrošiti velike količine energije. Ako se stresom ne upravlja na odgovarajući način, može dovesti do kronične neravnoteže i dugoročnih negativnih posljedica po zdravlje.

Nedostatak ravnoteže između posla i privatnog života

Kad osoba ne uspijeva uspostaviti ravnotežu između profesionalnih obveza i vremena za sebe, obitelj i hobije, može doći do prekomjernog iscrpljivanja resursa i postupnoga gubitka energije.

Pročitajte: Osjećate se starije nego što jeste? To ovisi o ovoj bitnoj stvari 

Foto: Pexels, Daniel de la Hoz iStock/Getty Images Plus via Getty Images