Eco-friendly vježbe s kojima možete započeti već danas

by | 9 travnja, 2023
planinarenje, eco-friendly

Postoje mnogi jednostavni načini kojima možete utjecati na djelovanje okoliša, čak i kad su u pitanju vježbe. Vježbanjem na svježem zraku učinit ćete puno za svoje tijelo, um i zdravlje, a istovremeno i korisno utjecati na okoliš. Započnite već danas!

Eco-friendly vježbe 

Planinarenje

Planinarenjem istražujete prirodu i razgledavate krajolik, a u isto vrijeme radite trening za cijelo tijelo – gradite snažne mišiće i kosti, smanjujete rizik od respiratornih problema, poboljšavate osjećaj ravnoteže. Studija Sveučilišta Stanford pokazala je da su ljudi koji šeću prirodom, za razliku od onih koji većinom borave u urbanim sredinama, pokazali nižu aktivnost u području mozga povezanog s depresijom. (Pročitajte: Kako odabrati prave cipele za planinarenje?)

Trčanje ili hodanje

Trčanje i hodanje spadaju pod eco-friendly vježbe jer se mogu prakticirati bilo kad i bilo gdje, a aktivirat ćete sve mišiće i provoditi vrijeme na zraku. Istraživanje objavljeno u Biology of Sport ukazuje na to da znatno bolju ekonomiju trčanja imaju trkači na otvorenom za razliku od onih koji vježbaju na traci za trčanje. (Pročitajte: Hodanjem možete skinuti kilograme, ali samo ako znate kako)

Joga

Prema Vijeću za tjelesnu aktivnost (PAC) pokazalo se da joga postaje sve više popularna. Za jogu je potrebna minimalna oprema, a može se izvoditi bilo gdje. Ako ste početnik, pogledajte videe na Youtube kanalima ili isprobajte grupni tečaj na početnoj razini. (Pročitajte: 10 eco-friendly joga prostirki za kvalitetniji i bolji trening )

Timski sport

Razmislite o odbojci ili košarci na otvorenom. Možda već postoje i neke formirane grupe kojima se možete priključiti.

Utrke

Puno gradova organizira utrke kojima je cilj prikupljanje sredstava za neku svrhu, primjerice donacija u humanitarne svrhe ili podrška istraživanjima. Priključite se – učinit ćete puno za svoje zdravlje, a istovremeno i dobro djelo.

FOTO: Dmitry Sumskoy/Unsplash