“Plogging” – fitness trend koji spaja ekologiju i tjelovježbu polako osvaja svijet

by | 10 travnja, 2022
plogging

Koliko ste se puta zatekli u šetnji nekim šumskim puteljkom na kojem su vas u tužnu ljudsku realnost vraćale odbačene maramice, boce, vrećice i ostali nedefinirani komadi plastike? Koliko vas je puta to beskrajno rastužilo te ste se osjetili bespomoćnima? Mi moramo priznati da osjećaj tuge imamo gotovo pri svakoj šetnji prirodom upravo zbog ovakvih prizora i ponekad nam se čini da više nema kutka koji nije oskvrnut smećem.

Upravo iz tog razloga, jako nas je razveselio trend koji se polako, ali sigurno, širi svijetom. Riječ je o “ploggingu”, sve popularnijem obliku tjelovježbe koji je stigao iz Švedske, a koji spaja trčanje i prikupljanje smeća. Termin “plogging”, odnosno originalno “plogga”, smislio je Erik Ahlström, skijač i trail trkač koji je grupu Plogga pokrenuo 2016. godine. Unazad nekoliko godina, “plogging” se iz Stockholma počeo širiti svijetom, pa danas tako postoje brojni trkači i rekreativci koji na svojim standardnim rutama čine i dobro planetu. Ahlström danas organizira “plogging” turneje diljem svijeta, a popularnost ovog zanimljivog i ekološki osviještenog oblika trčanja dokazuju i brojne “plogging” zajednice koje niču izvan Švedske.

Kako izgleda “plogging”?

Kao što sama definicija daje do znanja, “plogging” je vrlo jednostavan. Ono što vam treba jesu vaša regularna fitness odjeća, dobre tenisice te zaštitne rukavice i vrećica za smeće. Dok trčite, gledajte stazu ili cestu po kojoj trčite te pokupite u svoju vrećicu smeće na koje nailazite. Kad ispunite vrećicu prikupljenim smećem, odložite je u za to predodređene kante za smeće.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Plogga (@plogga)

Tko može biti “plogger”?

“Plogging” je namijenjen svima, bez obzira na dob. Naravno, osim trčanja, smeće možete sakupljati i šećući se, vozeći bicikl, planinareći… Neki smeće prikupljaju čak i na paddle boardu, što je svakako pohvalno imajući na umu da su mora prepuna smeća koje je pogubno za biljni i životinjski svijet.

Koristi “plogginga” za tijelo

Premda ne postoje službene znanstvene studije, jasno je kako trčanje začinjeno pravilnim saginjanjem, ali i stajanjima za prikupljanje smeća, može povećati potrošnju energije, kako otkriva Brent Ruby sa Sveučilišta Montana za BuzzFeed. “Samo naginjanje može malo promijeniti ukupnu potrošnju energije”, rekao je Ruby, dodajući: “Aktivacija različitih mišića koji se ne aktiviraju trčanjem je stvarna korist.”

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Plogga (@plogga)

Naravno, postoji velika mogućnost da “plogging” već radite, no želite li se još više angažirati, slobodno pretražite hashtag #plogging na Instagramu i inspirirajte se mnogih pojedincima koji su ovaj trend shvatili vrlo ozbiljno. U slučaju da se ne osjećate ugodno dirajući smeće, “ploggeri” objašnjavaju kako će vas jednokratne rukavice zaštititi, no potrebno ih je nositi baš uvijek, neovisno o godišnjem dobu. Mnogi će također reći kako ovakav doticaj s odbačenim smećem nije ništa drukčiji od diranja proizvoda na policama dućana.

Foto: Greg Rosenke on Unsplash

Tagovi: