
Što je FOBO, bolest izobilja? Saznajte utječe li i na vas
Svi smo već dobro upoznati s konceptom koji stoji iza internetskog izraza FOMO (fear of missing out) - strah od propuštanja, no nedavno je populari...
Ako volite slatko, sigurni smo da se vrlo često zaželite čokolade. Mliječna, bijela, s orasima, Dubai – kad je u pitanju čokolada, opcije su doista raznovrsne, no jeste li znali da je crna čokolada daleko zdravija od svih ostalih?
Vjerojatno jeste – crnu čokoladu liječnici, treneri i nutricionisti već godinama preporučuju kao uvjerljivo najzdraviju vrstu čokolade, a najnovija istraživanja su došla do neočekivanih saznanja – naime, crna čokolada može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.
Studija koje je objavio The BMJ, a koje je kombiniralo pronalaske iz triju istraživanja; Nurses’ Health Study, Nurses’ Health Study II i Health Professionals Follow-Up Study, pokazala je da crna čokolada doista može umanjiti rizik od razvoja češćeg oblika dijabetesa ili II. tipa.
Kod gotovo 192 000 ljudi koji su rekli da jedu čokoladu istraživači su otkrili da je kod onih koji su rekli da su tjedno pojeli najmanje pet porcija od otprilike 30 grama bilo koje vrste čokolade bio za 10 % manji rizik od dijabetesa tipa II u usporedbi s ljudima koji su rekli da rijetko jedu čokoladu ili nikad. Nekih 30 grama jednako je otprilike pet kockica čokolade.
Kad su ispitanike pitali koju su vrstu čokolade konzumirali, nisu zapazili smanjenje rizika od dijabetesa kod sudionika koji su jeli mliječnu čokoladu, već samo kod onih koji preferiraju crnu. Kod sudionika koji su pet puta tjedno jeli oko 30 grama crne čokolade vjerojatnost za razvijanje dijabetesa bila je za čak 21 % manja.
Iako vam ovo možda djeluje neobično, jer svi znamo da čokolada ima puno šećera, to nije istina u svakom slučaju. Naime, što je čokolada tamnija, to ona ima veći udio kakaovca i manje šećera. Baš zbog toga, ima manji glikemijski indeks i manja je vjerojatnost da će izazvati velike skokove u razini glukoze u krvi.
Ipak, dobrobiti crne čokolade mogle bi biti veće od same činjenice da sadrži manje šećera, kako je objasnio endokrinolog Christoph Buettner za portal Well and Good.
“Tamna čokolada sadrži visoke razine flavonoida, osobito katehina i epikatehina, koji imaju antioksidativna i protuupalna svojstva. Ovi spojevi mogu poboljšati osjetljivost na inzulin, poboljšati protok krvi i smanjiti oksidativni stres, a sve to igra ulogu u smanjenju čimbenika rizika za dijabetes tipa 2.”
Također, ovo nije prvo istraživanje koje je utvrdilo nedvojbene prednosti crne čokolade. Jedna prethodna studija dokazala je da crna čokolada može smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka, a druga da flavanoli u tamnoj čokoladi mogu pomoći u zaštiti od bolesti srca i čak mogu poboljšati rad mozga.
Ipak, stručnjaci naglašavaju – i kod tamne čokolade ključna je umjerenost. Kad govorimo o povezanosti dijabetesa i tamne čokolade, samo je jedno istraživanje utvrdilo korelaciju.
“Tamna čokolada bogata je kalorijama i često sadrži dodane šećere i masti, koji, kad se konzumiraju prekomjerno, mogu pridonijeti debljanju i povećanom riziku od dijabetesa”, objasnio je Buettner i dodao da tamna čokolada, u kombinaciji s generalno nezdravom dijetom, neće smanjiti vjerojatnost za obolijevanje od dijabetesa.
Konzumacija općenito dobro uravnotežene prehrane s puno povrća, zdravih masnoća, proteinima i aktivnim životnim stilom puno će vjerojatnije smanjiti rizik od dijabetesa, kako poručuju liječnici.
FOTO: Pexels