Znate li sve o novim cjepivima protiv omikrona koja stižu u Hrvatsku?

by | 5 rujna, 2022
cjepivo covid omikron

Nova cjepiva protiv soja omikron tjedna stižu ovog tjedna u Hrvatsku. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) prošle srijede odobrila je dopunska cjepiva farmaceutskih tvrtki Moderna te Pfizer/BioNTech, a koja su razvijena ciljano za danas dominantne podvarijante koronavirusa omikron BA.4/BA.5.

“Između 5. i 9. rujna stiže nam 187 000 doza adaptiranog cjepiva Pfizera i 57 000 Moderne. Radi se o cjepivu koje u sebi sadrži glasničku RNA koja će u tijelu potaknuti stvaranje proteina šiljka za originalni Wuhanski soj, ali i za podvarijantu BA.1 omikron soja. Ovo cjepivo se može primiti samo kao docjepna doza, a ne kao “prvo” cjepivo. Istraživanja za to cjepivo napravljena su samo u smislu docjepne doze i ona su kao takva registrirana. Cijepiti se mogu svi građani koji nisu primili drugu i treću dozu. Preporučujemo cijepljenje svima koji su stariji od 60 godina, svima koji imaju kronične bolesti. Drugom dozom mogu se cijepiti svi koji to žele”, rekla je za Dnevnik HTV-a zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

Imunolog Zlatko Trobonjača ističe kako bi bilo dobro zaštititi se trećom i četvrtom dozom cjepiva prije jeseni. Naročito se to odnosi na starije osobe te kronične bolesnike. “U Moderninom cjepivu koncentracija cijepnog materijala u ovoj booster dozi, docjepnoj dozi je 50 mikrograma, dok je u cjepivu za primovakcinaciju 100 mikrograma. Teže bi s ovim cjepivom moglo postići početnu imunost kakva se očekuje u primovakcinaciji. Teoretski bi mogli koristiti ovo cjepivo za primovakcinaciju, međutim onda bismo našu imunost usmjerili prema BA5 podvarijanti omikron virusa. S obzirom na to da ne znamo kako će i u kojem smjeru virus evoluirati, možda to u ovom trenutku ne bi bilo previše pametno. To su razlozi zašto je to cjepivo predviđeno za docjepljivanje, a ne primovakcinaciju”, rekao je poznati imunolog za Dnevnik HTV-a.

Pročitajte: Tri ključne stvari kojima možete riješiti simptome dugog COVID-a

Na pitanje kad se treba cijepiti, odgovorio je da ovisi kad je osoba posljednji put cijepljena te da od zadnje doze trebaju proći barem tri mjeseca zbog nuspojava ovog cijepljenja. Ako je čovjek bio inficiran, treba pričekati nekoliko mjeseci nakon infekcije pa se onda cijepiti.

“Preporučio bih građanima da pričekaju ovo cjepivo te da se organizirano pristupe docjepljivanju, da se zaštitimo prije tog eventualnog jesenjeg vala. Možemo očekivati da bi se to moglo dogoditi i ove jeseni i svakako bi bilo pametno prije dolaska jeseni zaštititi se ovim prilagođenim cjepivom”, istaknuo je.

Cjepivo će stizati u etapama, u tjednim isporukama tijekom rujna, kako su rekli iz HZJZ-a.

Osobe koje se do sada nisu nikad cijepile i koje sada žele primiti prvu dozu cjepiva neće se moći cijepiti ovom varijantom cjepiva jer se ipak radi o booster dozi, već će birati između postojećih cjepiva.

Pročitajte: Jeste li primijetili ove simptome i nakon dvije godine od preboljenja virusa COVID-19?

Foto: Pexels