Tri ključne stvari kojima možete riješiti simptome dugog COVID-a

by | 1 rujna, 2022
zdrava prehrana

Umor, magla u mozgu, lupanje srca i poteškoće s disanjem – to su samo neki od uobičajenih simptoma “dugog COVID-a” koji mogu utjecati na ljude dugoročno nakon oporavka od infekcije, kako ističe Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Dugi COVID je u biti stanje nakon infekcije koje može trajati tjednima, mjesecima ili godinama — dugo nakon što je test osobe negativan na COVID-19. Može se nazvati i post-COVID stanjima ili kroničnim COVID-om.

Dr. Joan Salge Blake, klinička profesorica nutricionizma na Sveučilištu u Bostonu,  govori da se protiv bolesti srca, određenih oblika raka, moždanog udara i dijabetesa tipa dva možete “boriti nožem i vilicom”. To je osnažujuće jer imate kontrolu nad onim što je na vašem tanjuru i što jedete.

3 ključne stvari koje su bitne kod dugog COVID-a

Mediteranska prehrana

Stručnjaci su naglasili važnost uravnotežene prehrane za koju kažu da će biti korisna za opće zdravlje — točnije, mediteranske prehrane koja je bogata povrćem, voćem, maslinovim uljem, orašastim plodovima i cjelovitim žitaricama. Posebno su voće i povrće “elektrane” kad je riječ o esencijalnim vitaminima i mineralima, a tu su i namirnice poput tune ili lososa koje su dobar izvor omega-3 masnoća i koje će poboljšati kardiovaskularno zdravlje.

Mediteranska prehrana se smatra jednom od najzdravijih dijeta na svijetu, a prvo je primijećena na područjima mediteranskog područja. Ljudi koji slijede tradicionalni obrazac mediteranske prehrane manje obolijevaju od kroničnih bolesti, posebno bolesti srca i krvnih žila, to jest koronarnih bolesti srca.

Hidracija

Svi pacijenti s dugotrajnim COVID-om trebali bi ostati hidrirani. Kad pojedinci imaju akutni COVID, često se odmaraju i spavaju duže vrijeme. Time im se smanjuje prehrana, osobito hidratacija. Bez kontrole, dehidracija može učiniti da se svi osjećaju slabo. Ljudima su često potrebni podsjetnici da ostanu hidrirani i upravo je zato dr. Vanichkachorn potaknuo one s dugim COVID-om da sa sobom nose bočicu – ako je obična voda previše dosadna, možete dodati i komad voća poput limuna ili limete da poboljšate okus. Ove jednostavne promjene mogu učiniti hidriranje puno lakšim.

Vitamini

Istraživanje nije potvrdilo jesu li određeni vitamini korisni u borbi protiv dugotrajnog COVID-a, ali svejedno je važno liječiti nedostatak vitamina, rekao je Dr. Greg Vanichkachorn iz Mayo Klinike. Primjerice, nedostatak vitamina B12 može dovesti do simptoma kao što su umor, otežano disanje i poteškoće s razmišljanjem”. Minerali poput željeza također su važni. Nedavna studija pokazala je da pacijenti s dugotrajnim Covidom mogu imati problema s time kako njihova tijela koriste i skladište željezo, kako piše cnbc.com.

Ipak, budući da akutni COVID može izazvati “vrlo značajnu upalu” u tijelu, rekao je Vanichkachorn, bilo bi dobro držati se podalje od svega što bi je pogoršalo. To znači izbjegavanje loših namirnica i slatkiša jer crveno meso i prerađena hrana poput slatkih pića i deserta mogu pogoršati upalu i upalne markere.

Foto: Povozniuk iStock/Getty Images Plus via Getty Images