Četiri cjepiva koja bi odrasli morali primiti u 2024. godini

Ovaj popis objavio je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

by | 24 siječnja, 2024
preporuka cjepiva odrasli 2024

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je 11. siječnja popis preporučenih cijepljenja za odrasle za 2024. godinu, a u novim smjernicama agencije za cjepiva ima nekih koje biste trebali uzeti u obzir.

Prema priopćenju, postoje značajne promjene u ažuriranim preporukama, uključujući i četiri nove preporuke za cjepivo. U vrijeme kad su respiratorne infekcije, hospitalizacije i smrtni slučajevi u porastu posljednjih tjedana, stručnjaci kažu da je važnije nego ikada držati korak s najnovijim smjernicama CDC-a.

Preporučena cjepiva za odrasle u 2024. godini

Cjepivo protiv COVID-a

Prema ažuriranju ACIP-a, dvovalentna mRNA COVID cjepiva koja su se koristila tijekom sezone 2022. do 2023. više se ne preporučuju.

Umjesto toga, svim se odraslim osobama sada savjetuje da prime barem jednu dozu ažuriranog cjepiva protiv COVID-a koje sadrži novu formulu od 2023. do 2024. godine. Zamjenjujući prethodna bivalentna cjepiva, ova monovalentna cjepiva formulirana su tako da ciljaju Omicron varijantu XBB.1.5, prema CDC-u.

Ažurirana cjepiva protiv COVID-19 namijenjena su proširenju imuniteta izazvanog cjepivom i pružanju zaštite od trenutačno cirkulirajućih varijanti podvrste SARS-CoV-2 XBB, uključujući protiv teških bolesti i smrti povezanih s COVID-19, prema pojašnjenju agencije.

Cjepivo protiv RSV-a

Novo cjepivo protiv respiratornog sincicijskog virusa (RSV) također se našlo na popisu za 2024. godinu. Pfizer je prošle godine dobio odobrenje od strane američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) za svoje RSV cjepivo Abrysvo, a sada ga CDC preporučuje za dvije skupine ljudi: žene koje su trudne i u 32. do 36. tjednu trudnoće te osobe koje su starije od 60 godina.

preporuka cjepiva odrasli 2024

Cjepivo protiv boginja

Savjetnici CDC-a po prvi put također preporučuju rutinska cijepljenja protiv boginja za neke odrasle osobe. Prema priopćenju agencije, sve odrasle osobe u bilo kojoj dobnoj skupini s povećanim rizikom od zaraze trebaju dobiti seriju od dvije doze cjepiva protiv boginja Jynneos, kako piše bestlifeonline.com.

Cjepivo protiv meningitisa

Novo kombinirano cjepivo protiv meningitisa posljednje je ažuriranje popisa preporučenih cijepljenja CDC-a za 2024. godinu. U listopadu je FDA odobrila Pfizerovo novo cjepivo Penbraya, koje štiti od pet najčešćih varijacija meningokokne bolesti.

Pročitajte: Zašto je važno i zimi unositi dovoljno vode?

Foto: Pexels, MarianVejcik iStock/Getty Images Plus via Getty Images