Zdrava hrana ZDRAVLJE

Vrijeme je da ga počnete jesti: avokado uvelike smanjuje rizik od jedne bolesti

by Tatjana Zoka

08.05.2024.
avokado smanjuje rizik od dijabetesa
avokado smanjuje rizik od dijabetesa

Velika studija pokazala je da avokado može smanjiti rizik od dijabetesa kod žena.

Avokado je popularan izbor za užinu zbog svoje kremaste teksture i poznatih zdravstvenih koristi za srce. Novo istraživanje sugerira da konzumacija ovog voća može smanjiti rizik od dijabetesa.

Objavljena u Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, studija je istraživala povezanost između konzumacije avokada i pojave dijabetesa kod odraslih.

Istraživanje je obuhvatilo velik uzorak od više od 28 000 odraslih različite dobi, sudionika Meksičkog nacionalnog istraživanja zdravlja i prehrane.

Rezultati su pokazali da žene koje su redovito konzumirale avokado imaju niži rizik od razvoja dijabetesa u usporedbi s onima koje nisu.

Posebno, žene koje su unosile avokado (u količini od 30-38 grama dnevno) pokazale su značajno manji rizik od dijabetesa, čak i nakon prilagodbe različitim čimbenicima poput dobi, obrazovanja, tjelesne težine i aktivnosti, kako piše healthline.com.

Avokado može igrati ključnu ulogu u smanjenju rizika od dijabetesa iz nekoliko razloga, prema registriranoj dijetetičarki i liječnici javnog zdravstva Wendy Bazilian.

Prvo, avokado je bogat vlaknima, što pomaže u kontroli razine glukoze u krvi i osjećaju sitosti. Vlakna usporavaju probavu, što znači da se duže osjećate siti, a također sprječavaju nagli porast glukoze u krvi nakon obroka, što je ključno za smanjenje rizika od dijabetesa.

Drugo, avokado je izvor zdravih nezasićenih masti. Poput vlakana, masti također usporavaju probavu, što pomaže u upravljanju razinama glukoze u krvi i osjećaju sitosti. Osim toga, nezasićene masti podržavaju zdravlje srca, što je važno jer su dijabetes i srčane bolesti često povezani.

avokado smanjuje rizik od dijabetesa

Važno je napomenuti da avokado, iako voće, ne sadrži prirodne šećere i ne utječe na glikemijski odgovor, što ga čini povoljnim izborom za kontrolu razine glukoze u krvi i smanjenje rizika od dijabetesa.

Konačno, Bazilian ističe da je zdrava prehrana, bogata voćem i povrćem, posebno biljnom hranom, povezana sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2 i faktora rizika za srčane bolesti.

Dakle, avokado kao voće koje je sastavni dio takve prehrane može igrati važnu ulogu u održavanju zdravlja i smanjenju rizika od dijabetesa pa ako još niste – svakako ga što prije uvrstite u svoju rutinu!

Pročitajte: 15 najboljih namirnica za dugovječnost i zdravlje 

Foto: Pexels, locknloadlabrador iStock/Getty Images Plus via Getty Images