Kako alkohol utječe na oralno zdravlje i zašto vam to treba biti bitno?

by | 16 studenoga, 2023
alkohol, oralni mikrobiom, zdravlje zubi

Istraživanja ukazuju na to da jedan od faktora koji može ozbiljno poremetiti ravnotežu oralnog mikrobioma jest konzumacija alkohola.

Briga o usnoj šupljini ide iznad i dalje od estetike bijelih zuba. Vaš oralni mikrobiom, kompleksna zajednica mikroorganizama, ima ključnu ulogu u održavanju zdravih desni, prevenciji karijesa i održavanju svježeg daha.

Nedavna istraživanja objavljena u “Journal of Nutrition” pokazala su da unos alkohola može izazvati promjene u sastavu subgingivalnog mikrobioma, odnosno mikroorganizama ispod desni. Analiza uzoraka plaka od 1179 žena u postmenopauzi otkrila je značajne promjene kod onih koje su konzumirale više od sedam alkoholnih pića tjedno.

Stomatolog Daniel Rubinshtein objašnjava da pretjerani unos alkohola potiče štetne bakterije koje izazivaju upalu i oštećenje desni, dovodeći do bolesti desni.

Dodatno, alkohol može uzrokovati suha usta, stvarajući povoljno okruženje za rast nepoželjnih bakterija, što može rezultirati lošim zadahom i povećanom osjetljivošću desni.

Istraživanja sugeriraju da kiseline u alkoholnim pićima, posebno onima s visokim udjelom citrusa, mogu s vremenom oštetiti zubnu caklinu, uzrokujući promjenu boje zuba.

No ovo ne znači da trebate potpuno izbjegavati alkohol.

Umjesto toga, preporučuje se oprez u konzumaciji, s posebnim naglaskom na izbjegavanje pića s dodatkom šećera i citrusa ako primijetite promjene u boji ili osjetljivosti zuba.

zdravlje zubi, alkohol

Održavanje hidracije nakon konzumiranja alkohola, ispiranje usta vodom i odgađanje pranja zuba nakon ovih koraka može pomoći isprati alkohol s površine zuba i desni.

Stomatolog Rubinshtein preporučuje redovite odlaske na stomatološki pregled i otvoreni razgovor o konzumaciji alkohola kako biste zajedno izradili najbolji plan njege za vašu usnu šupljinu.

Važno je shvatiti da ovi rezultati naglašavaju važnost ravnoteže u konzumaciji alkohola u svrhu očuvanja optimalnog oralnog zdravlja.

Pročitajte: Mogu li žuti zubi ponovno zablistati? Da, uz ovih 6 pasta za izbjeljivanje zuba 

Foto: stockfour iStock/Getty Images Plus via Getty Images