Prema istraživanju Penn Statea, punjenje polovice dječjeg tanjura voćem i povrćem nije samo preporučeno u Smjernicama o prehrani SAD-a već također pomaže povećati količinu povrća i voća koje djeca pojedu. U kontroliranoj studiji, znanstvenici su testirali dvije strategije za poticanje djece da jedu više voća i povrća.
Istraživači su otkrili da je dodavanje više priloga od voća i povrća rezultiralo time da su djeca jela 24 posto više povrća i 33 posto više voća u usporedbi s kontrolnim jelovnicima. Zamjena voća i povrća nekom drugom hranom dovela je do toga da su djeca konzumirala 41 posto više povrća i 38 posto više voća.
Barbara Rolls, predsjedateljica Helen A. Guthrie i ravnateljica Laboratorija za proučavanje ljudskog probavnog ponašanja u Penn Stateu, rekla je da rezultati sugeriraju načine na koje roditelji, skrbnici i škole mogu pomoći u poticanju zdrave prehrane.
“Kad odlučujete čime ćete hraniti djecu, lako je zapamtiti da pola hrane treba biti voće i povrće”, rekla je Rolls. “Ako počnete uviđati da poslužujete previše i da imate više otpada, mogli biste smanjiti hranu s većim kalorijama i dodati više proizvoda. Eksperimentirajte te se zabavite isprobavajući različito voće i povrće kako biste vidjeli što vole i tako ćete mogu poslužiti jela u skladu s njihovim osobnim preferencijama.”
Prema posljednjim istraživanjima, oko 60 posto djece ne jede dovoljno voća, a 93 posto ne jede dovoljno povrća, što ukazuje na potrebu za strategijama za poticanje djece da jedu više proizvoda.
“Za većinu hrane, djeca će jesti više kad im se poslužuju veće porcije, pa smo željeli testirati hoće li povećanje količine voća i povrća koje se servira tijekom pet dana povećati unos”, rekla je Liane Roe, istraživačica nutricionistkinja u Penn Stateu. “Također smo se pitali hoće li zamjena proizvoda drugom hranom povećati unos više od jednostavnog dodavanja dodatnog voća i povrća.”
“Djeci smo posluživali sve njihove obroke, grickalice i pića pet uzastopnih dana i izmjerili smo sve artikle koje smo poslužili, kao i ostatke kako bismo izmjerili unos”, rekla je Roe. “Kući smo slali večernje i jutarnje grickalice za djecu, ali većina obroka je bila poslužena u vrtiću.”
Kao upozorenje, Rolls je rekla da iako je studija bila uspješna u navođenju djece da jedu više voća i povrća, većina djece još uvijek nije jela preporučenu dnevnu količinu povrća za svoju dobnu skupinu – oko šalicu i pol – iako su postigli ovaj cilj za voće.
Istraživači su rekli da osim strategija u trenutačnoj studiji postoje dodatne stvari koje roditelji i skrbnici mogu učiniti kako bi povećali unos.
Primjerice, posluživanje voća i povrća kada djeca kažu da su gladna može povećati njihov unos, kao i uključivanje povrća u jelo koje inače vole. Na primjer, možete ispeći tikvicu i papriku i poslužiti kao namaz za sendvič i slično.