Vrijeme je da ga počnete jesti: avokado uvelike smanjuje rizik od jedne bolesti
Velika studija pokazala je da avokado može smanjiti rizik od dijabetesa kod žena. Avokado je popularan izbor za užinu zbog svoje kremaste tekst...
Nakon gulaša od gljiva te finog pečenog povrća i hummusa od mrkve, Matei s bloga Plant-based Full of Taste s nama je podijelio svoj recept za štrucu od leće i povrća.
“Ovo je recept u kojem leća dobiva novu ulogu, gdje nije samo ona kuhana u nekom varivu ili juhi, nego u ovom izdanju uistinu dođe kao jako kvalitetna namirnica”, rekao nam je Matei, a mi smo se odmah bacili na pripremu!
Sastojci (za 3 osobe):
• 250 g crvene leće
• 4-5 mrkvi
• 2 glavice luka
• 250 g šampinjona
• 100 g krušnih mrvica
• 100 g zobenih pahuljica
• 50 ml pasirane rajčice
• list peršina
• 2 žličice chia sjemenki
• ½ praška za pecivo
• začini: sol, papar, chilli, curry, crvena paprika, soja sos, maslinovo ulje, aceto balsamico, šećer
Recept:
1. Leću stavite kuhati u kipuću vodu 10-ak minuta. Izvadite ju, isperite pod mlazom hladne vode i ocijedite. Što je leća više suha, to će štruca biti prozračnija, rahlija.
2. Dvije žlice chia sjemenki stavite u pola čaše vode, neka stoje 10-ak minuta namočene.
3. Sitno nasjeckajte luk, mrkvu i šampinjone. Stavite ih pirjati u tavu te pirjajte 15-ak minuta dok ne omekšaju. Začinite solju, curryjem, chillijem i crvenom paprikom. Odložite sa strane.
4. U sjeckalicu ubacite sastojke – leću, povrće, krušne mrvice, zobene pahuljice, chia sjemenke, prašak za pecivo i list peršina, dodajte žlicu maslinovog ulja i sjeckajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Ako vam ne stane u sjeckalicu, usitnjavajte zasebno dijelove i onda ćete ih rukama spojiti u zdjeli.
5. U tavu, na nižu temperaturu, na malo maslinovog ulja stavite 50 ml pasirane rajčice, dodajte sol, šećer, soja sos i aceto balsamico te kuhajte 3-4 min dok ne dobijete još gušću smjesu.
6. Smjesu prebacite u manji protvan (za kruh) ili zamotajte u namašćeni papir za pečenje i stavite peći u pećnicu na 200 °C 35-40 min. Na pola pečenja, gornji sloj štruce premažite pasiranom rajčicom i nastavite peći. Kad izvadite štrucu, premažite još jednom i ostavite da odstoji 10 min prije konzumiranja.
Foto: Plant-based Full of Taste
Moglo bi vas zanimati…
https://www.ljepotaizdravlje.hr/lifestyle/matei-s-bloga-plant-based-full-of-taste-je-s-nama-podijelio-famozi-recept-za-gulas-od-gljiva
https://www.ljepotaizdravlje.hr/lifestyle/u-kuhinji-s-mateijem-s-bloga-plant-based-full-of-taste
https://www.ljepotaizdravlje.hr/lifestyle/ideja-za-brz-i-lagani-rucak-peceno-povrce-i-hummus-od-mrkve