6 sigurnih načina uz koje ćete spriječiti bolesti

Navike uz koje ćete ojačati imunitet i spriječiti moguće bolesti

by | 4 kolovoza, 2021
kako spriječiti bolesti, imunitet, zdravlje

Zdravlje je bogatstvo – i to je činjenica. Kad ste zdravi, sve je bolje. Međutim, što vi sami možete napraviti kako biste spriječiti bolesti? Za ClevelandClinic.org govorila je liječnica Irina Todorov, dr. med., i istaknula šest načina za prevenciju bolesti i načina kako se brinuti o sebi da biste živjeli zdravo i sretno. Dakako, ovu nisu navike kojih se dovoljno držati par dana, već je bitno da malim koracima postignete napredak, ojačate imunitet i spriječite moguće bolesti.

Iako ove stavke znate već svi, nije naodmet podsjetiti se.

Pročitajte: Kako stres i potisnute emocije sudjeluju u razvijanju bolesti i što napraviti da bismo to spriječili?

1. Jedite zdravu hranu
To bi značilo da pokušate što više izbjegavati prerađenu i konzerviranu hranu, a da sve više težite domaćim jelima pripremljenima s osnovnim sastojcima. Studija iz 2019. godine pokazala je da konzumacija prerađene hrane povećava opasnosti od smrtnosti za 62 %. Takva hrana nije nimalo zdrava i uz to uzrokuje kroničnu upalu i pridonosi srčanim bolestima, dijabetesu i raku. Izbjegavajte bijeli kruh, kolače, čips, žitarice i instant zobene kaše. Uvijek čitajte dobro deklaracije i posvetite se hrani poput voća i povrća, graha, leće, kvinoje, smeđe riže i zdravih ulja.

2. Redovito provjeravajte krvni tlak
Čak i ako nemate tlak, visok ili nizak, svejedno neka vam prijeđe u naviku da ga redovito provjeravate. Posebice ako imate probleme s prekomjernom težinom kako ne bi došlo do hipertenzije i rizika od srčanih i moždanih udara.

3. Pripazite na šećer u krvi
Za dobro preventivno zdravlje smanjite slatkiše i deserte kako ne bi došlo do dijabetesa što povlači za sobom oštećenja srca, bubrega, oči i živaca. Osim kontroliranja, smanjite ili prestanite pušiti i počnite se više kretati.

4. Prestanak pušenja
Ako ste pušač, vjerojatno ne postoji drugi način koji bi vam više pomogao kod samog zdravlja nego prestanak pušenja. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) otkrio je da pušači češće razvijaju bolesti srca, različite vrste raka, moždani udar… Nisu li to dovoljni razlozi za prestanak?

5. Mirno spavajte
San je izrazito bitna stavka u prevenciji bolesti i ima golemi utjecaj na to kako se osjećate. Za spavanje je ključna dobra rutina koje se morate držati svaki dan te izbjegavanje teške hrane i alkohola. Pokušajte izbjeći upotrebu mobitela barem dva sata prije spavanja, već umjesto toga slušajte glazbu ili čitajte knjige. Nećete vjerovati koliko pozitivno će to djelovati na vas!

Pročitajte: 5 načina kako sobu pripremiti za spavanje

6. Redovito obavljajte zdravstvene i sistematske preglede
Oni su ključni za rano otkrivanje mnogih bolesti i za njihovo uspješnije liječenje.

Pročitajte: 7 prirodnih načina za jačanje imuniteta u osoba koje su često bolesne

FOTO: Andrea Piacquadio/Pexels