Jeste li čuli za termin “ultrapasivno pušenje”? Evo zašto je vrijeme da se upoznate s njim

by | 12 travnja, 2020

Miris hladnog duhana koji najavljuje ulazak pušača u prostoriju mogao bi biti opasan osim što je neugodan, navodi se u novoj američkoj studiji objavljenoj u časopisu Science Advances.

Ti ostaci duhanskog dima mogu se infiltrirati u dobro provjetrene prostorije jer su nataloženi u odjeći, koži i kosi pojedinaca i s vremenom lagano vjetre, a riječ je o procesu oslobađanja plina, navodi se u znanstvenoj studiji Sveučilišta Yale.

Ti zaostaci pušenja, zvani “tercijarni dim”, mogu prouzročiti “ultrapasivno pušenje”.

Znanstvenici su postavili high-tech uređaj za uimanje uzoraka u ventilacijske cijeve u kinodvorani u Njemačkoj u kojoj je pušenje zabranjeno već 15 godina. Ustanovili su da tercijarni dim izlaže gledatelje “ultrapasivnom pušenju”, kao da su bili izloženi pušenju jedne do 10 cigareta, ovisno o supstanciji.

U četiri dana mjerenja, razine 35 kemijskih proizvoda povezanih s duhanom rasli su kada su gledatelji ulazili u kino. To uključuje kemijske spojeve koji mogu izazvati rak kao što su benzen i formaldehid.

Učinci su bili snažniji tijekom projekcija filmova za odrasle kao što je “Resident Evil”. Autori studije smatraju da je mogući razlog tomu što takve filmove gledaju stariji gledatelji koji imaju veće izglede biti izloženi duhanskom dimu.

“Naše istraživanje pokazalo je da osobe u zatvorenom prostoru u kojem se ne puši ostavljaju sastojke tzv. tercijarnog dima”, kazao je Drew Gentner.

Priznao je da njihova studija nije mogla odrediti točnu razinu opasnosti po zdravlje za pojedince. Ta opasnost može ovisiti o raznim čimbenicima, primjerice koliko je često osoba izložena tim kemijskim proizvodima i koliko je u blizini izvora emisije tih onečišćivača.

Klasično pasivno pušenje povezano sa “sekundarnim” dimom proučava se desetljećima. Povećava opasnost od srčanih tegoba i raka pluća, iako se novijim studijama osporavaju točne razine tih rizika.

Foto: fotografierende / Unsplash

IZVOR: RTL.HR