5 manje poznatih mjesta koje morate posjetiti u šibenskom arhipelagu

by | 12 rujna, 2020

Nakon što vas je šarmirao Šibenik i sve ono što on nudi, vrijeme je da počnete istraživati.

Doza poznatog i onog što tek trebate otkriti idealan je izgovor da posjetite Šibenik i plovite njegovim arhipelagom. Čist zrak, pa čak i otok bez automobila, bistro more idealno za obožavatelje ronjenja ili jednostavno uživanje u miru gdje je jedini zvuk koji čujete – zvuk prirode. U nastavku vam donosimo 5 otoka u šibenskom arhipelagu koje morate barem jednom posjetiti.

Mjesta koja morate posjetiti u šibenskom arhipelagu

Otok Kaprije

Kaprije je rijetka oaza potpuno čistog zraka koja kao da je ostala zarobljena u prošlosti daleko od modernog svijeta. Tek je jedan automobil službeno na otoku, riječ je o vatrogasnom kamiončiću DVD Kaprija za zlu ne trebalo intervenciju. Otok je velik i većim dijelom nenaseljen te su moguće brojne prirodne aktivnosti kao što je otkrivanje skrivenih uvala i uživanje u privatnosti, miru i tišini. Otok je nazvan po mediteranskoj začinskoj biljci kapari, a i imenjak je talijanskog otoka u Tirenskom moru. Jedan je od najudaljenijih naseljenih otoka šibenskog arhipelaga, smješten je 15 kilometara jugozapadno od Šibenika. Udaljeniji od njega je jedino susjedni otok Žirje, a na otoku živi 189 stanovnika. Kaprije je otok poznat po ribarstvu i po vrsnim pomorcima, ali je to prije svega težački otok. Kaprije je smješteno u uvali, prirodno je zaštićeno od jakih udara vjetra, pa je sidrište brojnih jedriličara. Pa su neizostavan dio ljetne otočne panorame usidrene jedrilice i jahte. Uz nautičare/jedriličare vežu se dobri restorani, tako se i na Kapriju može uživati u domaćim specijalitetima u nekoliko domaćih konoba/restorana. Smještaj na otoku može se pronaći u privatnim kućama i apartmanima.

Otok Kakan

Kakan je hrvatski otok u Jadranskom moru, kod Šibenika. Nalazi se zapadno od Žirja, od kojeg ga dijeli Žirjanski kanal. Na istoku je otok Kaprije, od kojih ga dijeli Kakanski kanal s dva otoka – Borovnjak Veliki i Borovnjak Mali. Otok je dug 5,2 km, n najviši vrh je Kakan (112 m). Na sjeverozapadu je uvala Tratica s manjim restoranom u borovoj šumi. Na jugozapadu otoka je svjetionik koji je svakako lijepo za posjetiti. Kakan je naseljen povremeno, samo u turističkoj sezoni, pa možete biti sigurni da tamo možete pobjeći od gradske vreve.

Otok Krapanj

Krapanj je najmanji i najniži naseljeni otok na Mediteranu. Po njegovim hridinastim dijelovima rasprostranjena su rastilišta spužava i crvenog koralja. Otok Krapanj je poznat po spužvarstvu i ronilaštvu. Otok Krapanj, tj. njegovo središte čini naselje od uglavnom kamenih kuća, koje tvore splet uskih kamenih uličica, karakterističnih za dalmatinsko podneblje. Iz te mreže se izdvaja Samostan sv. Križa koji krije i čuva vrijednosti pod zaštitom države. Zabavu potražite u nekoliko caffe barova, a onima koji željni provoda do ranih jutarnjih sati preporučujemo diskoteke u Vodicama i Primoštenu. Otok Krapanj je svakodnevnom brodskom linijom povezan s kopnom u mjestu Brodarica kod Šibenika. Najviša mu nadmorska visina ne prelazi 1,25 m. Udaljen je od kopna svega 300 m. Šezdesetih godina prošlog stoljeća s više od 1500 stanovnika bio je najgušće naseljeni otok na Jadranu. Krapanj je manji od pola četvornoga kilometra. Danas na Krapnju živi oko 200 stanovnika. Krapanj je otok stoljetne tradicije ronilaštva, spužvarstva i ribarstva. Krapanj, tj. njegovo središte čini naselje od uglavnom kamenih kuća, koje tvore splet uskih kamenih uličica, karakteristično za dalmatinsko podneblje. Iz te se mreže izdvaja stoljetna borova šuma i samostan Sv.Križa, u čijem muzeju se čuvaju brojni eksponati koji svjedoče o životu Krapnja u prošlim vremenima.

Otok Zlarin

Otok Zlarin nalazi se u šibenskom arhipelagu, a od kopna ga odvaja Šibenski kanal. Otočani se tradicionalno bave poljodjelstvom, ribarstvom i vinogradarstvom te spužvarstvom. Zlarin ima lijepa kupališta s pješčanom plažom, miran je i tih, slikovite prirode i gostoljubivih ljudi pa ga preporučujemo obiteljima s malom djecom i svima željnima odmora jer na otoku nisu dozvoljeni automobili. Atraktivan šibenski akvatorij brojnim otocima privlači nautičare, a u neposrednoj se blizini nalazi nacionalni park Kornati. Brodska linija Šibenik-Zlarin prometuje svakodnevno i spaja otok s kopnom. Administrativno je dio šibensko-kninske županije. U zimskim vremenima otok ima populaciju od 276 ljudi, ali od ožujka do listopada stanovništva raste znatno, do više od 2 000 ljudi. Zlarin ima velike emigracije stanovništva u svojoj prošlosti. Zlarinova najviša točka je Klepac na 169 metara nadmorske visine. Tijekom sunčanih dana, od ove točke možete vidjeti planinu Velebit i vulkanski otok Jabuka u Jadranskom moru. Zlarin ima velik broj šuma čempresa i borova, i drugih prirodnih biljaka kao što su ružmarin, smokva, maslina, itd.. Unutarnji dijelovi otoka su nenaseljeni i prekriveni gustom šumom. Zlarin je jedan od rijetkih otoka na Jadranu koji ne dozvoljavaju pristup automobila.

Otok Žirje

Otok Žirje je najudaljeniji otok u Šibenskom arhipelagu. Poznat kao ribarsko naselje te bogato ribolovno područje. Zbog svoje udaljenosti od kopna ali isto tako i zbog trajektne povezanosti s kopnom Žirje je poželjno mjesto za ljude koji žele provesti miran odmor i uživati u blagodatima ljeta. Brodska veza sa Šibenikom preko otoka Kaprije spaja ovaj otok s kopnom. Žirje je smješteno 22 kilometra jugozapadno od Šibenika na dodiru s nacionalnim parkom Kornati i duljine 12 kilometara. Otok je pretežno sastavljen od vapnenca, reljefno je zanimljiva kompozicija na kojoj se uzdužno prostiru dva izdignuta bila, a u srednjem dijelu je plodno polje veliko 108 hektara (od ukupno 1508 hektara koliko ima cijeli otok). Na otoku postoji osam prirodnih spilja i jama: Golubnica, Mala Jama, Podvodnje, Gravanjača, Mala buža u Tratinskoj, Gradina, Mala buža za Prisligom i Draževica. Najviši je vrh Kapić (131 m) na kojem je očuvan kružni bedem prethistorijskog zbježišta. Na brdu Vela glava koji dominira Samogradskim vratima, južnim ulazom u Kornatsko otočje, postavljen je vidikovac s identificiranim točkama u okolici.

Foto: Unsplash