Nokti su vam požutjeli? Četiri su moguća uzroka

Ako nije žuti lak u pitanju, ovo nije lijepi look

by | 21 rujna, 2022
Razlozi požutjelih noktiju

Kad je riječ o njezi noktiju, većina nas ne ide dalje od, više-manje (ne)redovitog njegovanja zanoktica i kutikula. Ali istina je da zdravlje noktiju nadilazi njegu zanoktica. Što želimo reći? Želimo razgovarati o noktima koji su promijenili svoju prirodnu boju i požutjeli. Premda žuta nijansa na noktima može izgledati uznemirujuće, ne trebate se uzrujavati. Razloga za promjenu boje noktiju je više, ali se u većini slučajeva lako rješavaju.

Prvi uzrok: Često koristite tamne boje laka za nokte

Prema nokti mogu djelovati čvrsto, oni su zapravo poprilično porozni pa kad nanesete lak za nokte, posebno onaj tamnije nijanse, pigment se može apsorbirati. Željezni oksidi u tamnim lakovima oksidiraju i rezultiraju privremenom promjenom boje, poput žute hrđe, koja s vremenom nestaje sama od sebe.

No da biste izbjegli žute mrlje na noktima u budućnosti, prije korištenja omiljenog crvenog laka, nanesite prozirni temeljni sloj. Osim toga, povremeno pustite svoje nokte da “prodišu” bez laka za nokte ili se odlučite za onaj u svijetloj nude nijansi.

Drugi uzrok: Imate gljivice na noktima

Ako se tuširate u teretani ili posjećujete saunu u omiljenom SPA centru, a pritom hodate bosi, velike su šanse da možete dobiti gljivičnu infekciju noktiju i nožnih prstiju. Atletsko stopalo vrlo je čest problem i ne samo među sportašima. Gljivice i bakterije ne samo da mogu promijeniti boju noktiju već i njihovu teksturu. Sumnjate li na ovaj problem, nabolje je posjetiti dermatologa.

Treći uzrok: Nedostaju vam određeni vitamini

Nokti su rožnata tvorevina sastavljena od očvrsnulih proteina, tj. keratina. Kad organizmu nedostaje proteina ali i određenih vitamina i minerala, to se ponekad može primijetiti na vašim noktima, u obliku brazdi, promjene boje ili lomljivosti. Zato su antioksidansi koji jačaju nokte, poput vitamina E, omiljeni u njezi noktiju, jednako kao i vitamin B12 i cink, čiji nedostatak s vremenom može biti razlog požutjelim noktima.

Četvrti razlog: Pušite

Nizu nebrojenih zdravstvenih problema koje uzrokuje pušenje, dodajte i promjenu boju noktiju i prstiju. Razlog požutjelim noktima (a ponekad i promjeni teksture noktiju) je zloglasni katran. Još jedan razlog da prestanete pušiti, ako već niste.

Pročitajte: Uz ove trikove lak na noktima će trajati dulje od dva tjedna

Foto: Getty Images