Znate li koje su nove preporuke za cijepljene osobe, tko sve mora u samoizolaciju i na testiranje?

HZJZ je objavio nove preporuke, evo detalja

by | 26 listopada, 2021
hzjz preporuke, cijepljene osobe, samoizolacija, testiranje, covid-19

HZJZ je u ponedjeljak donio nove preporuke po kojima se osobe koje su preboljele COVID-19 izuzimaju od karantene u slučaju bliskog kontakta sa zaraženim bez vremenskog ograničenja. Ako razviju simptome tijekom 14 dana od posljednjeg bliskog kontakta, postupat će se kao pri sumnji na COVID-19.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je i dodatne informacije o mogućnostima istodobnog cijepljenja osoba protiv gripe i protiv bolesti COVID-19.

Nakon bliskog kontakta sa zaraznom osobom, osobe koje su dovršile primarno cijepljenje trebaju se strogo pridržavati epidemioloških preporuka za sprječavanje kapljičnih infekcija sljedećih 14 dana i preporučljivo je da se testiraju brzim testom pet do sedam dana nakon bliskog kontakta. Ako razviju simptome tijekom 14 dana od posljednjeg bliskog kontakta, postupa se kao pri sumnji na COVID-19.

Od preporuke za testiranje pet do sedam dana nakon bliskog kontakta s oboljelim, izuzete su samo osobe koje su preboljele COVID-19 unazad šest mjeseci.

Radi smanjenja širenja infekcije svi bliski kontakti oboljelog upućuju se u zdravstveni nadzor u karanteni/samoizolaciji. Bliske kontakte koji su dio kolektiva preporučuje se testirati RT-PCR testom ili brzim antigenskim testom unutar pet dana od izlaganja.

Negativan rezultat testa nema utjecaja na trajanje karantene/samoizolacije. Pozitivan rezultat testa zahtijeva obradu bliskih kontakata testirane osobe. Pozitivan brzi antigenski test treba potvrditi RT-PCR testom. Bliski kontakti podliježu zdravstvenom nadzoru u samoizolaciji u trajanju od 10 dana od posljednjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

Nakon završetka karantene nije potrebno testirati osobe ako ne razviju simptome, osim ako su imunokompromitirane ili rade u zdravstvenim ustanovama i kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom.

Osoba koja je bila u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom ne podliježe zdravstvenom nadzoru u karanteni/samoizolaciji ako je preboljela COVID-19 u posljednjih 180 dana ili je cijepljena u potpunosti.

Moguće istodobno cijepljenje protiv gripe i COVID-a

HZJZ je objavio da je moguće, ako je tako indicirano, istodobno cijepiti osobu protiv gripe i protiv bolesti COVID-19, neovisno o proizvođaču cjepiva, ako je to organizacijski izvedivo. Istodobnom primjenom smatra se i primjena obaju cjepiva isti dan, a u različito vrijeme i na različitim mjestima, objašnjavaju.

Ako u osobe kojoj je indicirano primiti oba cjepiva nije moguće istodobno dati cjepivo protiv gripe i cjepivo protiv COVID-a, preporučuje se primijeniti ta dva cjepiva s razmakom od najmanje 14 dana, ali nije pogrešno ni primijeniti ih s manjim razmakom.

U osoba koje nisu cijepljene ili su nepotpuno cijepljene, uključujući i imunokompromitirane osobe koje nisu primile treću dozu u sklopu primarnog cijepljenja, a u kojih istodobna primjena obaju cjepiva nije praktična iz organizacijskih razloga ili osoba ne želi primiti oba cjepiva istodobno, prednost treba dati cijepljenju protiv virusa COVID-19.

Razloga za davanje prednosti cijepljenju protiv virusa COVID-19 ima više, a jedan od njih je taj što je intenzitet epidemije u ovom trenutku vrlo visok, dok se početak sezone gripe ne očekuje prije prosinca, kako poručuju iz HZJZ-a.

Izvor: vijesti.hrt.hr

FOTO: Giuseppe Lombardo iStock/Getty Images Plus via Getty Images