Znate li kako zbrinuti ulje i mast za kuhanje?

Ako ulje bacate u odvod, ovaj ćete članak htjeti pročitati

by | 26 listopada, 2021
Suncokretovo i maslinovo ulje

Ako korišteno ulje imate naviku baciti u odvod ili u WC školjku, najbolje bi bilo da se te navike što prije odreknete. Naime, masnoće za kuhanje u kanalizacijskom sustavu prolaze kroz proces koji se naziva saponifikacija, što u osnovi znači da slobodne masne kiseline u kanalizacijskoj vodi reagiraju s alkalnim solima kako bi proizvele čvrstu tvar koja je u suštini sapun. Upravo se zbog toga ulja nikako ne bi smjela bacati u WC školjku ili odvod u kuhinji. Ono što možete napraviti jest vidjeti možete li i želite li ponovno koristiti to ulje, i što učiniti kad ga želite baciti.

Kako ponovno koristiti ulje?

Dakle, popržili ste na tavi juneći odrezak ili tofu i ostalo vam je ulja. Prva stvar koju treba razmotriti jest može li se ulje ponovno koristiti i želite li je ponovno koristiti. Ako se ulje dugo zagrijavalo tijekom pečenja, bilo bi dobro da ga više ne koristite. No ulje za prženje, pirmjerice, svakako treba ponovno koristiti. Ono što trebate jest pričekati da se ulje ohladi, procijediti ulje kroz gazu ili sito te ga pospremiti u staklenku te na tamno mjesto.

Kako baciti ostatak ulja?

Ako želite zbrinuti istrošenu masnoću od kuhanja, najbolji način da to učinite je da ulje ulijete u posudu koja se može zatvoriti i koju ne želite baciti. Ako imate plastične boce, možete u to ubaciti ulje, čvrsto zatvoriti čep i “skupljati” dok se ne napuni. Nakon toga, najbolje bi ga bilo odnijeti u reciklažno dvorište, no ako vam nije blizu, bacite ga s ostatkom smeća.

 

Foto: iStock/Getty Images Plus