Što je zelena buka i kako vam može pomoći kod spavanja?

by | 10 srpnja, 2024
zelena buka spavanje

Jeste li ikad osjetili mir dok ste slušali šuštanje lišća ili nježno tapkanje kišnih kapi? Upravo to je zelena buka (green noise), oblik zvučne terapije koji pomaže da lakše zaspite.

Od ublažavanja stresa i jačanja koncentracije do promicanja boljeg sna i jačanja kreativnosti, zelena buka ima veliki utjecaj i koristi na umove i tijela.

To je simfonija organskog zvuka koja obuhvaća širok raspon prirodnih elemenata kao što su vjetar, kiša, voda koja teče, pjev ptica, pa čak i zujanje insekata. Sve to zajedno u konačnici dovodi do promicanja boljeg sna i opuštanja.

Zelena buka je na specifičnoj frekvenciji oko 500 Hz, a slušanje zelene buke može pomoći u smanjenju stresa i tjeskobe oponašanjem umirujućih učinaka prirode. To može dovesti do niže razine kortizola i opuštenijeg stanja uma, kako je za stylist.co.uk izjavila Elysa Wagner.

Još jedan benefit je to što se također koristi u raznim praksama opuštanja i meditacije u rutinama spavanja jer može pomoći u stvaranju spokojne atmosfere i pomoći u postizanju stanja svjesnosti i smirenosti.

Green noise preporučuje i Calm, poznata aplikacija za meditaciju te kažu da ljudi često prijavljuju korištenje zelene buke kao pozadinskog zvuka za poboljšanje fokusa, poticanje opuštanja ili poboljšanje kvalitete sna.

Osim toga, slušanje zelene buke može vam pomoći da smirite svoj užurbani um i pospješite fokus, ali i smanjite razinu stresa i razmišljanja koja vam možda naviru prije spavanja.

Kako početi prakticirati zelenu buku

Ako vas zanima kako bi ovi zvukovi mogli djelovati na vas, postoji puno aplikacija koje nude prirodne zvučne pejzaže kao alternativu zelenoj buci, ali i besplatnih resursa poput YouTube kanala koje možete testirati pa vidjeti.

Kako piše sleepcycle.com, zelena buka ima brojne dobrobiti koje smo već i naveli – uključujući oslobađanje od stresa, poboljšanu koncentraciju, poboljšanu kvalitetu sna, podizanje raspoloženja, poboljšanje kreativnosti, jačanje imunološkog sustava, svjesnost i pomoć pri meditaciji, povećanu produktivnost, podršku fizičkom ozdravljenju, povećanu kognitivnu funkciju i poticanje veze s okolinom.

Sleep Foundation savjetuje da osim eksperimentiranja sa zelenim šumom može biti korisno napraviti promjene za poboljšanje navika spavanja, što uključuje:

Pridržavajte se istog vremena spavanja i buđenja svaki dan.

Ograničite konzumaciju kofeina i alkohola, osobito noću.

Pokušajte ne jesti težak obrok prije spavanja.

Prigušite svjetla i izbjegavajte korištenje ekrana prije spavanja.

Vježbajte, ali ne prije spavanja.

Pročitajte: “Stresslaxing”: što kad opuštanje počne stvarati stres? 

Foto: olegbreslavtsev iStock/Getty Images Plus via Getty Images