Zdravlje zuba jako je bitno, a ovo su najbolje prakse koje možete svakodnevno provoditi

Dana 20. ožujka obilježava se Svjetski dan oralnog zdravlja

by | 20 ožujka, 2023
zdravlje zubi

Svjetski dan oralnog zdravlja (engl. World Oral Health Day, WOHD), koji se svake godine obilježava 20. ožujka, promiče razvijanje svijesti o važnosti brige o oralnom zdravlju i njegovom značaju u očuvanju općeg zdravlja.

Svjetska udruga dentalne medicine (engl. World Dental Federation, FDI) prvi je put obilježila Svjetski dan oralnog zdravlja, 12. rujna 2007. godine (na datum rođenja osnivača FDI-a, dr. Charlesa Godona). Međutim, svjetska kampanja u potpunosti je zaživjela tek od 2013. godine kada je datum obilježavanja promijenjen na 20. ožujka jer se u rujnu održavaju drugi međunarodni događaji poput Svjetskog stomatološkog kongresa FDI.

Dan 20. ožujka odabran je kako bi istaknuo sljedeće: djeca bi trebala imati 20 mliječnih zubi, starije osobe moraju imati ukupno 20 prirodnih zuba na kraju svojeg života da bi se smatrale zdravima, a navedemo li redni broj mjeseca ispred rednog broja dana, tj. 3/20, dobit ćemo oralni status koji bi trebale imati zdrave odrasle osobe, 32 zuba i nijedan (0) zubni karijes.

Oralne bolesti su inače glavni zdravstveni problemi u mnogim zemljama i mogu negativno utjecati na kvalitetu života s obzirom na to da uzrokuju bol i nelagodu, socijalnu izolaciju i gubitak samopouzdanja, a često su povezani s drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima. Važno je znati da se većina stanja oralnog zdravlja može spriječiti i liječiti u ranoj fazi.

Svjetski dan oralnog zdravlja se u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, obilježava pod sloganom “Budi ponosan na svoja usta” (engl. Be Proud of Your mouth), kojim se želi ukazati na to kako je brigom o oralnom zdravlju moguće postići sretan osmijeh za cijeli život, jer je oralno zdravlje važan dio općeg zdravlja bez obzira na to imate li 5, 25, 45 ili 75 godina.

Ovo su najbolje prakse za zdravlje zuba

Za postizanje zdravih zuba potrebna je briga cijeli život. Čak i ako su vam rekli da imate lijepe zube, ključno je svaki dan poduzeti prave korake kako biste se brinuli o njima i spriječili probleme. To uključuje nabavu pravih proizvoda za oralnu njegu, kao i vođenje računa o svojim svakodnevnim navikama.

  • Nije tajna da je opća preporuka četkanje najmanje dva puta dnevno. Ipak, mnogi i dalje zanemaruju pranje zuba navečer prije spavanja.
  • Način na koji perete zube jednako je važan – zapravo, loše pranje zuba gotovo je jednako loše kao i nepranje zuba uopće. Zato razmislite o tome kako ih četkate. 
  • Nježno operite jezik svaki put kada perete zube jer i on može biti uzrok neugodnih mirisa iz usta.
  • Umjesto da odustanete, potražite alate koji vam mogu pomoći u čišćenju zuba koncem.
  • Pijte više vode jer je i to jako bitno da zube održite čistima.
  • Jedenje svježih, hrskavih proizvoda ne samo da sadrži više zdravih vlakana već je i najbolji izbor za vaše zube zbog korištenja čeljusti koja se tada aktivira.
  • Otiđite na stomatološki pregled najmanje dva puta godišnje.

Pročitajte: Ova poznata dijeta smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena, pokazalo je istraživanje

Što učiniti za bolje zdravlje zubi?

U svrhu očuvanja oralnog zdravlja potrebna je redovita i pravilna oralna higijena, pravilna prehrana i redoviti pregledi kod svih dobnih skupina, a osobito kod djece.

Cilj preventivnih pregleda kod djece je rano otkrivanje karijesa, primjena sredstava za prevenciju karijesa poput fluoridnih gelova ili lakova, edukacija roditelja i djece o pravilnom održavanju oralne higijene i pravilnoj prehrani, a kod odraslih osim pregleda i profesionalno čišćenje i poliranje zuba, kao i rano otkrivanje promjena na zubima i zubnom mesu, ali i na sluznici usne šupljine.

Povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo zajedno s Nacionalnim povjerenstvom za dentalnu medicinu Ministarstva zdravstva, Stomatološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskim stomatološkim društvom HLZ organizira okrugli stol pod nazivom “Budi ponosan na svoja usta” (program je dostupan putem poveznice: Program – Budi ponosan na svoja usta).

Okrugli stol održat će se u ponedjeljak 20. ožujka s početkom u 10 sati u Edukacijskom centru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Rockefellerova ul. 12, Zagreb, a cilj okruglog stola jest ukazati na važnost očuvanja oralnog zdravlja i raspraviti o važnim smjernicama i izazovima u njegovoj zaštiti i promociji – stoji na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pročitajte: Pet namirnica koje bi svaka žena u 40-ima trebala jesti za brži gubitak na težini

Foto: Ridofranz iStock/Getty Images Plus via Getty Images