Zašto vam je potreban serum u rutini i kako se razlikuje od kreme ili ulja?

by | 2 ožujka, 2021

I dok su naše mame i bake koristile vjerojatno jednu kremu za lice u nekim drugim, davnim vremenima kad ništa nije bilo isto, moderni skincare svodi se na preko nekoliko preparata koji će nam osigurati zdravu kožu i sjaj.

Da, prošli su oni dani kad je zrak bio čišći, stres blaži i oštećenja na koži manja te nije zahtijevala posebnu njegu. Danas radimo dvostruko čišćenje za lice, ulja, pilinge, retinole, kiseline i serume kako bi imali kompletnu skincare rutinu. I ako izbjegavamo serum ili dva, potencijalno se izlažemo pojavi tamnih mrljica, akni, iritacija i bora ili ako navedene već imamo – teško da ćemo ih bez seruma ukloniti. No, ako se pitate što to serum zapravo je i zašto vam treba u vašoj rutini UZ kremu, pročitajte u nastavku.

Što je serum?

Tanki, lagani proizvod pun aktivnih sastojaka koji ulazi kroz vašu kožnu barijeru i počinje djelovati. Serumi imaju male molekule koje dozvoljavaju proizvodu da uđe dublje u kožu, pa iako možda imate aktivnih sastojaka u vašem čistaču za lice ili kremi, serum je onaj uz koji ćete dobiti najbolje rezultate od vaših omiljenih sastojaka.

Serum vs. krema

Iako serumi i kreme imaju sličan efekt na koži, ovisno o formuli, oni ne služe kao ZAMJENA jedno za drugo, nego kao međusobna nadopuna. Serumi će se koristiti za specifične probleme kože, dok se krema ponaša kao površinska zaštita kože koja “zaključava” proizvode u kožu.

Serum vs. ulje

Da, krema i serum nisu isto, no što onda znači ulje? Iako se na prvi pogled može činiti kao da je tekstura slična, ulja se većinom koriste kako bi omekšala kožu i zatvorila sve sastojke koje ste prije nanijeli na kožu. Budući da se ulje nanosi kao posljednji korak, ono služi kao nešto što će omekšati kožu, bez da potencijalno tretira određeni problem, ovisno o sastavu ulja.

Kad se nanosi serum?

Vjerujemo da ni sami više ne znate od svih proizvoda kada koji ide, no u principu je vrlo logično – najlakše teksture proizvoda idu prije, a najteže zadnje. Serumi, budući da imaju aktivne sastojke koji trebaju prodirati direktno u kožu, trebaju ići na čistu, netom opranu kožu, nakon tonera koji je navlažio kožu. Znači ako imate u rutini čistač za kožu, toner, serum, hidratantnu kremu i ZF, treba ići točno tim redoslijedom jer će se tako potpuno apsorbirati u kožu.

Koliko često ga koristiti?

Nema posebno pravilo o tome koliko često bi trebali koristiti serum, ali s obzirom na njegov sastav, trebalo bi slijediti preporučene korake. Dokle god nemaju jake aktivne sastojke kao što je retinol – trebali bi biti u redu. Bilo kakve slabije koncentracije seruma ne bi vam trebale pričinjavati probleme,ć iako je najbolje početi s dvando tri puta tjedno kako koža potencijalno ne bi reagirala.

Foto: Unsplash