Zdrava hrana

Evo zašto biste trebali uključiti ovu zaboravljenu namirnicu u svoju prehranu

by Katarina Brkljača

19.11.2025.
Palenta
Palenta
FOTO: Pinterest

Palenta, žganci, pura, kako god je zvali, kukuruzna krupica jedno je od onih jela koje smo svi jeli dok smo bili djeca. Iako su je naši bake i djedovi, pa i roditelji obožavali i jeli na tjednoj bazi, palenta je u današnjoj prehrani nekako pala u drugi plan.

Izuzetno jednostavna i skromna namirnica, palenta je danas uvelike podcijenjena i zaboravljena. Ipak, njezina je nutritivna vrijednost i svestranost čine je vrlo korisnom namirnicom u modernoj prehrani. Jedna od najvećih prednosti palente je to što se može pripremiti na bezbroj načina: kao kremasti prilog, čvrsti odrezak, podloga za pečenje ili kao osnova za slana i slatka jela. Odlično se slaže s povrćem, sirom, gljivama, mesom, ali i s jogurtom ili mlijekom za doručak ili laganu večeru.

Zašto je palenta odlična namirnica

Palenta je zapravo najjednostavniji oblik obrađenog kukuruza – ništa više od usitnjenog zrna, pa je smatramo minimalno prerađenom namirnicom. Čak 100 grama palente sadrži 345 kalorija, 8 g proteina (što je dosta za namirnicu biljnog podrijetla), 4 g vlakana, samo gram masti te je odličan izvor složenih ugljikohidrata. Prosječna porcija palente iznosi između 50 i 70 grama. Palenta je također bogata vitaminom B i antioksidansima te je povoljna za osobe s dijabetesom.

Budući da je napravljena od kukuruznog brašna, ne sadrži gluten te je idealna za djecu i osobe s osjetljivim želucem.

Instant palenta ili klasična?

Klasična palenta poznata je po tome da se kuha satima, zbog čega nije najbolje rješenje u modernom, ubrzanom stilu života. Puno su jednostavnije instant opcije, koje su gotove u svega nekoliko minuta. No je li instant palenta jednako zdrava kao “prava”?

Ukratko – razlike su male. Instant palenta samo je finije mljevena i prethodno termički obrađena kako bi se brže skuhala. Zbog toga nešto brže povisuje razinu glukoze u krvi (ima viši glikemijski indeks), ali ta je razlika u praksi mala. U pogledu nutritivnih vrijednosti – obje imaju sličan udio kalorija, vlakana, vitamina i minerala. Instant verzija ponekad ima malo manje vlakana ako je jako fino mljevena.

FOTO: Pinterest