Ovo je popis 13 vrsta povrća s najvećom hranjivom vrijednošću

by | 24 rujna, 2022
zeleno povrće

Znate već svi da povrće apsolutno mora biti sasvim dio prehrane, pa rekli bismo i (barem) svakog obroka. Prepuno je vlakana, vitamina, minerala i antioksidanasa te obavezno u zdravoj prehrani, a može se pripremati na više vrsta i načina.

S obzirom na raznolikost povrća koje nam je dostupno u različitim godišnjim dobima, moguće je prilagoditi prehranu upravo vremenu u kojem ste trenutačno. Primjerice, iskoristiti ga za pripremanje raznih salata, juha, sendviča, pa čak i pizze s povrćem koja može ispasti fantastično! Znamo isto da je zelena salata okosnica svakog dobrog ručka, ali se i drugo različito povrće može pripremiti tako da bude prilog jelu.

Kad god možete, u svoj obrok uvrstite zeleno povrće jer isto sadrži vitamine i minerale koji su neophodni za normalno funkcioniranje organizma, poput željeza, folne kiseline i magnezija. Osim toga, povrće je i izvor energije koju svatko od nas treba za normalno funkcioniranje, i to svakodnevno – dakako u ograničenim i normalnim količinama.

Valja spomenuti i činjenicu da je iznimno bitno kako se određeno povrće priprema – predugim kuhanjem smanjujete njegovu nutritivnu vrijednost. Zato je važno da ga kuhate točno onoliko koliko je predviđeno za tu vrstu. Pokušajte se uvijek orijentirati na kupovinu sezonskog povrća, a ako ikako možete i domaćeg. Kad svježe nije dostupno, možete posegnuti za smrznutim jer i ono ima dobro očuvate nutrijente.

Pročitajte: 5 načina na koje ćete svako povrće pretvoriti u ukusan i sladak obrok

Iako je svako povrće zdravo i ne treba odvajati nijedno te stvarno treba jesti sve, nekoliko vrsta povrća može se istaknuti svojim hranjivim tvarima i zdravstvenim prednostima. Donosimo popis i obavezno ga uvrstite što prije u svoju prehranu ako još niste:

Špinat

Mrkva

Brokula

Češnjak

Prokulice

zdravo povrće brokula prokulice

Kelj

Grašak

Blitva

Cikla

Šparoge

Crveni kupus

Batat

Cvjetača

Pročitajte: Plant-based prehrana: Prolazni trend ili utemeljena preporuka?

Foto: Pexels, peredniankina iStock/Getty Images Plus via Getty Images