Zabrinjavajući podaci: Hrvatska na prvome mjestu u EU-u kad je u pitanju pretilost

A druga po smrtnosti od raka u EU-u, kako ističe OECD

by | 7 veljače, 2023
pretilost u hrvatskoj

Hrvatska je prva po pretilosti, druga po smrtnosti od raka i peta po pušenju u Europskoj uniji, navodi se u izvješću Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Godine 2019. imali smo 311 slučajeva smrti od raka na 100 000 stanovnika, 25 posto više od prosjeka EU-a. Lošija je samo susjedna Mađarska.

Najčešći uzroci smrtnosti od raka među muškarcima 2019. bili su rak pluća, uključujući dušnik i dušnice (2013 smrtnih slučajeva), debelog crijeva (1264) i prostate (809). Kod žena su najčešći uzroci bili rak pluća (870 smrtnih slučajeva), debelog crijeva (839) i dojke (757).

Procijenjena incidencija raka u Hrvatskoj približno je jednaka prosjeku EU-a, ali Hrvati puno manje od prosjeka Unije sudjeluju u programima za rano otkrivanje raka dojke, vrata maternice i debelog crijeva. Na to se rjeđe odazivaju stanovnici u ruralnim područjima te nižeg stupnja obrazovanja i dohotka, kako kaže OECD.

Hrvatska u samom vrhu po pretilosti i pušenju

U izvješću također piše da Hrvatska ima veću stopu pretilosti ili prekomjerne tjelesne težine nego ijedna druga država članica EU-a, a u samom je vrhu i prema udjelu pušača.

Pušenje, prekomjerna tjelesna težina i pretilost te onečišćeni zrak veći su čimbenici rizika od raka u Hrvatskoj nego u drugim članicama EU-a.

“Kvaliteta liječenja raka u Hrvatskoj niža je nego u drugim državama članicama EU-a. IHME procjenjuje da je 2019. zbog raka izgubljeno 282 113 godina života, ili 6641 na 100 000 stanovnika, 15 posto više od prosjeka EU-a od 5717 u istoj godini”, ističe se. Istovremeno su ukupni troškovi liječenja raka za 11 posto veći od prosjeka bloka, kako prenosi HINA.

U izvješću se upozorava da “nedostatak zdravstvenih radnika i medicinske opreme ograničavaju pristup liječenju raka u Hrvatskoj”.

Pročitajte: Raste broj slučajeva invazivnog streptokoka, evo po čemu ga prepoznati

Što se radi po tom pitanju?

Hrvatska je u prosincu 2020. predstavila Nacionalni strateški okvir protiv raka od 2020. do 2030. Iste godine postala je prva članica EU-a koja je uvela nacionalni probir za rano otkrivanje raka pluća. Napredovalo se u organizaciji palijativne skrbi, ali nedovoljno, kako se navodi u izvješću.

Hrvatima su besplatno dostupna dva cjepiva za smanjenje incidencije infekcija povezanih s rakom: cjepivo protiv virusa hepatitisa B, koji se povezuje s rakom jetre, i cjepivo protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji se povezuje s rakom vrata maternice i drugim vrstama raka, kako dodaje OECD.

Pročitajte: Tri čvrsta znaka da su vam potrebni multivitamini, prema stručnjacima

Foto: shurkin_son iStock/Getty Images Plus via Getty Images