Raste broj slučajeva invazivnog streptokoka, evo po čemu ga prepoznati

by | 3 veljače, 2023

U Hrvatskoj raste broj zaraženih streptokoknom bakterijom, a posebno zabrinjava pojava invazivnog oblika bolesti. Takvih je slučajeva u Hrvatskoj 16 te je preminulo pet osoba.

Oboljelih u posljednjih sedam godina nikad više, a uzrok porasta tog broja teško je otkriti, kako kažu epidemiolozi.

“Ono što je novije na neki način jest taj invazivni streptokok, koji nismo imali u tolikom broju prethodnih godina kao sada. Inače bismo imali kroz sezonu jedan do dva slučaja tog invazivnog oblika”, rekla je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Objašnjavajući što je invazivni streptokok, Pavić Šimetin rekla je kako to znači da se on ne zadržava u obliku gnojne angine i šarlaha, nego se razviju meningitis i/ili sepsa.

Streptokokna bakterija zabrinjava i struku jer komplikacije mogu završiti smrću. U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti jedan je pacijent preminuo.

“Bilo ih je u posljednjih par mjeseci 15-ak kod nas. Govorim o invazivnoj bolesti. Taj streptokok često uzrokuje anginu, koja nije teža bolest, međutim, može doći i do komplikacija. Može se razviti upala pluća, može ući bakterija u krv, može uzrokovati jedan upalni odgovor koji može ugroziti pacijenta”, rekao je Marko Kutleša, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu Klinike “Dr. Fran Mihaljević”.

Raste i broj oboljelih od neinvazivnog oblika gnojne angine. U prosincu ih je bilo 1400, dok je godišnji prosjek 1000. A to itekako osjete liječnici u ordinacijama opće medicine. Cjepivo ne postoji pa upozoravaju da je potrebno oboljele od invazivnog oblika, kao i njihove kontakte, detektirati na vrijeme kako bi preventivno dobili antibiotike.

Što se tiče gripe, Ivana Pavić Šimetin kaže da se tek približavamo vrhuncu.

“Prema posljednjim podacima, još uvijek je od 15 000 registriranih njih 4000 registrirano u posljednjem tjednu. Još uvijek, dakle, imamo porast, i to dosta velik. Kroz tjedan ili dva moglo bi doći do stagnacije, a onda kasnije i do pada. Važno je reći da se ljudi i dalje mogu cijepiti, pogotovo rizične skupine”.

Pročitajte: Tri čvrsta znaka da su vam potrebni multivitamini, prema stručnjacima

Foto: franz12 iStock/Getty Images Plus via Getty Images