
6 mitova o zdravom kuhanju koje trebate zaboraviti
Informacije su nam dostupnije nego ikad prije te praktički sve možemo pronaći na internetu i dobiti traženu informaciju u manje od pet minuta. Među...
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Znate li da će se, ako dnevno konzumirate 100 g gljiva kroz tjedan dana, razina kolesterola smanjiti za 12 posto? Novo istraživanje, u kojem je druga grupa ispitanika konzumirala 60 g maslaca dnevno, povećanje kolesterola bilo je čak 14 posto.
Kontrolna grupa, koja je konzumirala istu količinu maslaca u kombinaciji sa 100 g gljiva, smanjili su kolesterol za četiri posto. NN prenosi kako je ustanovljeno da su gljive savršeni čistači krvi.
Zbog dobrog okusa i izuzetne biološke vrijednosti, nutricionisti ih često nazivaju „šumskim mesom“ jer imaju gotovu istu kvalitetu kao i životinjsko meso – 91 posto vode i mnogobrojne mineralne sastojke. Osim toga, bogate su biljnim vlaknima, a uz to sadrže i vitamine B2, D i C.
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
IZVOR: Cafe.ba