
4 načina kako obrok napraviti nutritivno kvalitetnijim za veću sitost i podršku organizmu
Puno savjeta oko prehrane većinom se odnosi na restrikcije i zabrane, upozorenja što bi trebalo izbaciti ili što bi trebalo manje jesti, pa koliko ...
Inspiracija za lagane i hranjive obroke tijekom toplijih dana
Svibanj je savršeno vrijeme za to da osvježimo svoj tanjur i unesemo više boja, okusa i hranjivih sastojaka u svakodnevnu prehranu. Ponuda voća i povrća u punom je zamahu, a kombiniranje tih namirnica u jednoj salati često daje neočekivano ukusne i hranjive obroke koji su lagani i ne opterećuju probavu.
Voćno-povrtne salate nisu samo trend nego i način da jedemo intuitivnije, sezonski i s manje opterećenja. Takve salate nisu rezervirane samo za prilog. Uz pravilan odabir sastojaka, one mogu biti kompletan obrok: lagan, a zasitan, nutritivno bogat i osvježavajuć. Spojevi voća i povrća mogu se činiti neobičnima, ali kad im damo priliku, otkrijemo da rajčica i jagoda, lubenica i krastavac, ili mango i paprika funkcioniraju bolje nego što bismo pomislili. U nastavku donosimo šest ideja za voćno-povrtne salate koje možete pripremiti u manje od 15 minuta, bez kuhanja, s lako dostupnim sezonskim namirnicama. Svaka od njih pogodna je kao samostalan obrok ili osvježavajući prilog uz ručak ili večeru. Ako ovim salatama dodate kvalitetne izvore proteina i zdrave masti, imat ćete brzinski obrok za ponijeti na posao ili fakultet.
Ova salata pravo je osvježenje za toplije dane. Lubenica pruža sočnost i prirodnu slatkoću, dok krastavac dodaje hrskavost i laganu notu svježine. Kombinacija s mentom daje dodatan hladni efekt, idealan za proljetne dane. Preporučujemo koristiti mladu mentu i vrlo zrelu lubenicu kako bi okus bio što izraženiji. Dodavanje malo limunovog soka i maslinovog ulja podiže cijelu kombinaciju. Dakle, narežite kockice lubenice i kolutove krastavca, dodajte trakice zelene salate i trakice crvene paprike, a po želji možete naribati i malo kupusa. Pomiješajte žličicu limunovog soka i maslinovog ulja te dodajte malo papra i soli i pomiješajte. Prelijte preko salate i pomiješajte. Dodajte izmrvljeni feta sir. Ova salata odlično funkcionira i kao predjelo za roštilj ili kao međuobrok na terasi.
Naizgled neobična kombinacija jagoda i rikole zapravo je spoj koji nudi savršen balans između pikantnog i slatkog. Gorkasta svježina rikole savršeno se nadopunjuje s aromatičnim i sočnim jagodama, a balzamični ocat sve povezuje u harmoničan, lagan i profinjen zalogaj. Dodatak oraha donosi potrebnu hrskavost i zdrave masnoće, dok kremasti kozji sir dodaje nježnu kiselkastu notu i kontrast u teksturi. Ova salata može poslužiti kao lagani obrok između glavnih obroka, samostalno ili uz krišku integralnog kruha, a izvrsna je i kao prilog uz riblja jela. U zdjeli pomiješajte dvije šalice rikole, oko 10 komada jagoda narezanih na ploške, dodajte 2 žlice grubo nasjeckanih oraha i dvije žlice kozjeg sira. U maloj staklenci s poklopcem pomiješajte žličicu maslinovog ulja, tri žličice balzamičnog octa, prstohvat soli, malo crnog papra, a za slatkoću dodajte pola žličice meda. Zatvorite poklopac staklenke i dobro promućkajte, a potom prelijte preko salate.
Egzotične note i prizvuk ljeta kriju se u kombinaciji sastojaka ove super osvježavajuće salate. Spoj zrelog manga i crvene paprike donosi zanimljiv kontrast – slična tekstura, ali različiti okusi stvaraju raskošnu i sočnu kombinaciju. Mango unosi prirodnu slatkoću, dok paprika daje laganu pikantnost i zemljani ton. Limeta i svježi korijandar podižu cijelu salatu na novu razinu, evocirajući arome azijske i južnoameričke kuhinje. Avokado se savršeno uklapa svojom kremastom teksturom, a dodatak proteina čini ovu salatu uravnoteženim obrokom. Umjesto klasičnih izvora proteina, ova salata izvrsno funkcionira s laganim i nježnim opcijama koje ne preuzimaju okuse, poput repova kozica kuhanih na pari ili kratko sotiranih na maslinovu ulju s češnjakom. Ako ste u potrazi za biljnim rješenjem, odlična alternativa su edamame, pečeni slanutak ili kockice mariniranog tofua. Sada se bacite na posao i pomiješajte kockice zrelog manga, trakice crvene paprike, 1/2 avokada narezanog na kockice, dodajte 2 žlice svježe nasjeckanog korijandra, sok od 1 limete, prstohvat soli i crnog papra. Ubacite željeni izvor proteina, a mi smo se odlučili za repove kozica.
Kremasta, sočna i hrskava tekstura spajaju se u kombinaciji grožđa, avokada i špinata. Mladi špinat pruža neutralnu, ali hranjivu bazu, dok avokado daje zdrave masnoće i mekoću. Crno grožđe, narezano na polovice, dodaje slatkoću i živost, a nekoliko oraha ili sjemenki suncokreta daje dodatan nutritivni boost. Za preljev je dovoljno pomiješati malo maslinovog ulja, jabučnog octa i prstohvat soli. Ova salata odlična je kao doručak ili međuobrok za one dane kad vam ne treba nešto teško, ali želite nešto što će vas držati sitima. U svojoj omiljenoj posudi za obrok salate pomiješajte 2 šalice mladog špinata, 1/2 avokada narezanog na kockice, 1 šalicu prepolovljenih bobica crnoga grožđa, 1 žlicu suncokretovih sjemenki. Pripremite navedeni preljev, prelijte preko salate i pomiješajte. Naravno, nedostaje nam još i proteina pa dodajte trakice pečene piletine.
Iako je cikla često rezervirana za klasične salate s lukom, pečena cikla u kombinaciji s narančom i rikolom pruža potpuno novi doživljaj. Slatkoća naranče i blaga gorčina rikole izvrsno naglašavaju zemljani okus cikle. Ako imate vremena, ciklu ispecite u pećnici umotanu u foliju, a naranču očistite od bijelih opni kako ne bi bila gorka. Preljev od maslinovog ulja, senfa i nekoliko kapi meda sve će povezati u jednu profinjenu cjelinu. Poslužite mlaku ili hladnu, uz dodatak sira ili orašastih plodova po izboru. Dodajte oko 40 grama kozjeg ili feta sira, a za vege verziju dodajte malo tostirane kockice dimljenog tofua.
Rajčice i breskve možda ne zvuče kao očekivana kombinacija, ali kad ih spojimo u svježoj salati, rezultat je nevjerojatno ukusan. Sočne i zrele rajčice najbolje se slažu s nježnim, zrelim breskvama, dok svježi bosiljak daje aromu koja podsjeća na ljeto. Dodajte malo maslinovog ulja, morske soli i nekoliko kapi aceta balsamica. Ako želite dodatno obogatiti obrok, ubacite mozzarellu ili burratu. Ova salata savršeno funkcionira kao brzinsko jelo uz čašu bijelog vina ili kao prilog uz ribu s grilla.
Foto: Pexels
Zrinka Babić je magistra sociologije i nutricionistica. Svoje je novinarske vještine “brusila” kroz razne strukture novinarstva, od televizije, radija do portala, pa tako za Kreni Zdravo (Nova TV) piše članke o zdravoj prehrani, novinarka je u Informatičnom Centru Zaprešić, a prije toga je koordinirala i pisala za Adhara centar za nutricionizam i ayurvedu (Zagreb) te je obavljala dužnost zamjenice glavnog urednika na Televiziji Zapad, Zaprešić. U slobodno vrijeme, osim što se kontinuirano educira i stječe diplome, voli dizajn interijera, fitness i dobre knjige.