Kako našem organizmu sve koristi avokado?

by | 10 studenoga, 2019

Tropsku namirnicu avokado svrstavaju i u voće i u povrće zbog velike koncentracije masnoća. I nutricionisti se slažu da je jedna od najhranljivijih namirnica na planeti. Okosnica je prehrane u zemljama Južne i Srednje Amerike odakle potiče. Naziv su mu dali Asteci, a u prijevodu znači „aligatorska kruška“, zbog karakterističnog oblika i grube površine. Postoji više od 80 različitih vrsta, a stare su ga Maje, ne bez razloga, smatrale idealnom namirnicom za žene što su dokazali i suvremeni liječnici. Naime, karotenoid litein i vitamin E štite od raka dojke, a zdrave masnoće iz avokada odgovaraju svakom tipu kože, pa je ovo voće/povrće izuzetno zastupljeno u kozmetičkoj industriji.

Osim toga, steroli liječe i bolesti prostate, crijeva i pomažu kod pojedinih oblika leukemije, budući da podižu imunitet i broj limfocita, a isto tako i normaliziraju razinu šećera u krvi. Avokado ima antivirusno, antibakterijsko i antimikrobno djelovanje.

Ukusan je, tako da se može kombinirati i s drugim namirnicama, ima veliku i nevjerojatno jaku košticu i kremastu pulpu. Idealan je za salate ili umake, ali je vrlo kaloričan (230 kalorija u 100 grama). Ipak, u pitanju su dobre masti. Od vitamina, najviše ima iz B grupe, čak 5 do 10 puta više od ostalih vrsta voća, kao i vitamine C i E.

Sirov avokado može se kombinirati i s majonezom, a takav, idealan je uz ribu s roštilja, a vrlo je ukusan i kada se pomiješa sa svježim bosiljkom, češnjakom, sokom od limuna i maslinovim ili palminim uljem, pa prelije preko tjestenine ili kuhanog krumpira. Odlično se slaže i sa svim vrstama mesa, piletinom, mrkvom, krastavcima, zelenom salatom, narančom, celerom, rajčicom.

S obzirom da nema jaku aromu, odličan je i za pripremu poslastica. Od njega se rade ukusne kreme, voćne salate i sladoled. Kada se avokado ispasira mogu mu se dodati kokos, mlijeko, med, smokve, vanilija, cimet i razno začinsko bilje.

Foto: Unsplash