Vegetarijanska prehrana smanjuje rizik od prerane smrti

by | 28 lipnja, 2013

Nova istraživanja, objavljena u časopisu “JAMA Internal Medicine”, pokazuju da vegetarijanski način prehrane smanjuje rizik od prerane smrti.

Znanstvenici Loma Linda Sveučilišta u Kaliforniji poznati su po svojim istraživanjima o vegetarijanstvu i zdravlju, a tema jednog od posljednjih istraživanja bila je veza između dijete i smrtnosti. Michael Orlich i njegove kolege s ovog Sveučilišta šest godina su istraživali uzroke smrtnosti kod 73.308 pripadnika Crkve adventista, među kojima ima puno onih koji su se iz vjerskih razloga opredijelili za vegeterijansku prehranu.

Rezultati do kojih su došli pokazuju da vegetarijanstvo smanjuje rizik od prerane smrti, pogotovo kod muškaraca, jer smanjuje opasnost od dobivanja više kroničnih bolesti među kojima su visoki tlak, metabolički sindrom, dijabetes i bolesti srca.

Znanstvenici su sve sudionike u istraživanju podijelili u pet grupa – nevegetarijance, poluvegetarijance, one koji jedu ribu i plodove mora, one koji jedu jaja i mliječne proizvode i vegane – one koji isključuju sve životinjske proizvode.

Dobiveni rezultati pokazali su da vegeterijanska prehrana produljuje život muškaraca za 9,5 godina, a žena za 6,1 godinu. Također, vegetarijanci su češće bili stariji, obrazovaniji i u braku, konzumirali su manje alkohola, manje su pušili, više su vježbali i bili su općenito mršaviji.

Tijekom ovog šestogodišnjeg istraživanja umrlo je 2.570 osoba, a udio smrtnosti u vegetarijanskim grupama bio je za oko 12 posto niži nego u nevegetarijanskim. Zanimljiv podatak je i da je kod muškaraca zabilježeno značajno manje smrti uzrokovanih srčanožilnim bolestima, dok kod žena u toj kategoriji nije primijećeno značajno smanjenje smrtnosti.

U prilog ovoj tvrdnji ide i istraživanje Oxfordskog sveučilišta, koje je zaključilo da osobe koje su okrenute vegetarijanskom načinu života imaju 32 posto manji rizik od dobivanja srčanih bolesti u usporedbi s osobama koje konzumiraju meso i ribu.

Izvor: stvarukusa.rs