Tri veganske kuharice čije recepte uistinu pripremamo

by | 10 siječnja, 2023
veganska jela i recepti

Prvi mjesec u godini obično je onaj u kojem apsolutno svi pričaju i pišu o veganskom načinu prehrane. Uzrok tome je sada već dobro poznata inicijativa Veganuary, koju je 2014. godine pokrenula neprofitna organizacija iz Ujedinjenog Kraljevstva koja promiče veganstvo educirajući o ovom lifestyleu i njegovim dobrobitima za zdravlje, životinje i okoliš.

Podsjetimo se, veganski način prehrane uključuje prehranu temeljenu na biljnim namirnicama te eliminaciju svih namirnica životinjskog podrijetla. Važno je znati da veganska prehrana nije dijeta, a veganstvo je zapravo način života vođen ponajprije empatijom prema svim živim bićima, što logično vodi do izbjegavanja patnje životinja, koja je sastavni dio uzgoja životinja za hranu, ali i bilo koju vrstu korištenja životinja u kozmetičkoj, modnoj i ostalim industrijama.

Veganstvo je posljednjih godina sve popularnije, a razlozi za to su, između ostalog, i mnoge studije koje pokazuju da biljna prehrana može poboljšati zdravlje uz niže stope dijabetesa, srčanih bolesti i pretilosti. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je čak svrstala konzumaciju crvenog i prerađenog mesa, uz pušenje, među glavne uzročnike raka. Osim zdravlja, mnoge na veganstvo potiče i faktor zaštite okoliša. Primjerice, veliko istraživanje iz 2019. godine otkrilo je da je “izbjegavanje mesa i mliječnih proizvoda najveći pojedinačni način da se smanji negativni ekološki utjecaj na planet“. Za mnoge vegane je najvažniji poticaj ipak činjenica da prehranom bez mesa i mliječnih proizvoda spašavaju životinje.

Razmišljate li o isprobavanju veganske prehrane, možda će vam teško biti početi, no valja zapamtiti kako je naša prehrana samo stvar navike te će par preinaka u nabavci namirnica biti dovoljno da krenete. Također, veganska prehrana nije skupa, što je često glavna zabluda, ako ne kupujete industrijske zamjene za meso i mliječne proizvode. U našem vodiču kroz veganstvo možete dobiti neke osnovne informacije, a kad je riječ o receptima, inspiracija ima posvuda. Ovdje smo vam pisali o našim omiljenim blogerima na čijim profilima redovito pronalazimo inspiraciju za pripremu biljnih jela, a ako više volite kuharice, nastavite čitati.

Veganske kuharice čije recepte stvarno i pripremamo

Zahvaljujući današnjem ubrzanom načinu života, malo tko preko tjedna ima vremena pripremati komplicirane obroke, a upravo takve najčešće možemo naći u kuharicama. Baš zbog toga, poželjeli smo izdvojiti kuharice čiji su recepti dovoljno praktični i jednostavni da ih uistinu pripremamo. Ove tri kuharice sami smo testirali, te su se pokazale kao neki od omiljenih nam izvora inspiracije kad je riječ o pripremi biljnih jela.

Superpovrće, Celia Brooks

veganska kuharica

OK, ovo u suštini nije veganska kuharica, no mnoštvo je recepata veganskih, dok za one recepte koji nisu označeni kao veganski, autorica nudi prijedloge biljnih zamjena za namirnice koje uključuju životinjske sastojke. Sa sigurnošću tvrdimo da je ovo jedna od najboljih knjiga za ljubitelje povrća, ali i za one koji bi voljeli uvrstiti više povrća u svoju prehranu. Knjiga je svojevrsni vodič kroz najhranjivije povrće, a uz osnovne informacije i praktične savjete o izdvojenom povrću, donosi i recepte s istim. Naš omiljeni recept iz ove knjige? Zapečene žitarice s rajčicom i feta sirom!

Vegan svaki dan, Lucy Watson

veganska kuharica

Lucy Watson je aktivistica i ambasadorica PETA-e, ali i glumica te model. U svojoj nam kuharici donosi recepte za svaku priliku – od svakodnevnih obroka kod kuće ili onih za posao, poput ručka u staklenci, pa do gozbi prikladnih za blagdane. Recepti su relativno jednostavni, a uključuju poslastice iz različitih dijelova svijeta, poput marokanskog kus-kusa, mediteranske riže, tacosa…

Vegan 100 posto, Gaz Oakley

veganska kuharica

Pratite li slučajno gastro blogere na Instagramu, vjerujemo da vam nije promaknuo Gaz Oakley, mladi chef iz Walesa. Na Instagramu nas oduševljava svojim jelima, ali i načinom života, a njegova prva kuharica Vegan 100 posto odavno se uvukla u naša srca. Iako Gaz slovi kao bloger i chef koji koristi pomalo nedostupne namirnice, ova kuharica donosi zbilja dobre gurmanske veganske recepte, ali sadrži i mnoštvo osnovnih savjeta za biljnu prehranu, poput izrade vlastitog biljnog mlijeka, sira ili majoneze. Ova je knjiga odličan start za vegane, ali i za sve one koji žele u svoju prehranu uvesti više biljnih jela.

Foto: vaaseenaa/iStock/Getty Images Plus, PR