Pet stvari koje možete očekivati od svoje vagine nakon poroda

by | 23 ožujka, 2023
zdravlje vagine nakon poroda

Nema “povratka” nakon što dobijete dijete. Postati majkom – proces koji sociolozi nazivaju “sazrijevanjem” – jedna je od bitnijih transformacija u životu osobe. Mijenja sve, od stanica u vašem tijelu i vašem mozgu do vašeg društvenog života, odnosa (sa samom sobom i drugima) te, naravno, vaše vagine. Bilo da svoju bebu rađate vaginalno ili iz trbuha (carskim rezom), vaš će um i tijelo nakon poroda proći kroz puno promjena – a vagina nije iznimka.

Evo što točno možete očekivati (i kad potražiti pomoć) u danima i mjesecima neposredno nakon poroda kad je u pitanju vaša vagina.

Što očekivati od vagine nakon poroda

Ako rađate vaginalno, moguće je pucanje

Otprilike 53 do 79 posto žena doživi određeni stupanj pucanja tijekom vaginalnog poroda, prema Američkom koledžu opstetričara i ginekologa (ACOG).

Klinika Cleveland definira to kao “ozljedu tkiva oko vaše vagine i rektuma koja se može dogoditi tijekom poroda.” Drugim riječima, postoje različiti stupnjevi oštećenja i definitivno ne doživi svaka žena ista, a upravo o tome ovisi i oporavak.

Valja napomenuti da vaginalno područje ima veliku opskrbu krvlju, što znači da je za više manjih poderotina zacjeljivanje obično prilično brzo i da će šavovi sami otpasti za nekoliko tjedana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bodily (@itsbodily)

Problemi s mokrenjem

Tijekom trudnoće, vaša maternica raste, pomičući se oko drugih unutrašnjih organa kao što su mjehur i crijeva. Nakon što rodite, maternica se počinje smanjivati i sve se vraća na svoje mjesto. To je razlog zašto se, kada prvi put odete u kupaonicu nakon što ste rodili dijete, možete osjećati kao da ne možete mokriti ili možda ne možete kontrolirati protok urina.

Krvarenje nakon poroda

U tjednima nakon vaginalnog poroda i porođaja carskim rezom, krvarite iz vagine oko četiri do šest tjedana.

To je zato što se tijekom trudnoće razvija posteljica (organ koji vaše tijelo razvija kako bi podržalo bebu koja raste) i druga tkiva koja opskrbljuju fetus kisikom i hranjivim tvarima.

Nakon što porodite i svoje dijete i posteljicu, tkiva koja su okruživala vašu bebu odlijepe se od unutarnje šupljine maternice, objašnjava Madeline Sutton, M.D., certificirana ginekologinja, medicinski epidemiolog i stručnjakinja za javno zdravstvo. A to uzrokuje postporođajno krvarenje ili lohije, što je u biti (potpuno normalan) rezultat vašeg tijela koje se oslobađa od sve dodatne krvi, sluzi i tkiva koje je stvorilo u proteklih devet mjeseci.

“Tijekom tjedana nakon poroda, lohije prelaze iz svjetlocrvene u tamnosmeđu boju do svjetložute ili bijele, prije nego što potpuno prestanu”, kaže ona za Shape.com.

Možda nećete dobiti mjesečnicu

Ako isključivo dojite, vjerojatno nećete dobiti menstruaciju nekoliko mjeseci nakon trudnoće. To je zato što prolaktin, hormon koji uzrokuje proizvodnju mlijeka, zaustavlja ovulaciju, što znači da vjerojatno nećete imati mjesečnicu, prema HealthDirectu.

Vrijeme povratka menstruacije varira, a neke majke koje isključivo doje primjećuju da im se menstruacija vraća nakon što njihova beba počne jesti čvrstu hranu ili prestane jesti noću, dok drugima ne stigne menstruacija sve dok dojenje potpuno ne prestane, piše La Leche League International.

Ovisno o tome koliko je tjedana prošlo od poroda možete porazgovarati sa svojim liječnikom o alternativnim metodama kontracepcije, poput spirale ili pilule. Prva tri tjedna nakon poroda, međutim, trebali biste izbjegavati korištenje kontracepcijskih sredstava koja sadrže estrogen, ističu stručnjaci.

Normalno je ne biti spreman za seks – neko vrijeme

“Preporučujemo da pričekate šest tjedana prije ponovnog spolnog odnosa jer želimo osigurati da sve rane – rane vagine, rane međice, rane na vratu maternice – zacijele i da se vaš cerviks zatvori”, kaže Heather Irobunda, dr. med., ginekologinja u New Yorku. Izostavljanje seksa najmanje šest tjedana također smanjuje rizik od infekcije, a to je i dio razloga zašto zdravstveni djelatnici savjetuju da se ne koriste tamponi u tim prvim tjednima nakon poroda.

Vaše tijelo ima rane i potencijalno poderotine, a korištenje tampona ili menstrualnih čašica može povećati vjerojatnost infekcije. I zato ACOG (i medicinski stručnjaci) preporučuju čekanje što se tiče seksa za one koje su rodile vaginalno i carskim rezom.

Ako se i dalje ne osjećate spremno, ne brinite jer je to sasvim normalno! Svakome je potrebno različito vrijeme da se oporavi. Sa seksom biste trebali početi tek kada ste spremni, navode stručnjaci.

Pročitajte: 5 pravila o donjem rublju za zdravlje vagine kojih se trebaju pridržavati sve žene

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Frida Mom (@fridamom)

Pročitajte: Što je zapravo sposobnost samočišćenja vagine i kako treba izgledati higijena intimnih dijelova? 

Foto: Maryviolet iStock / Getty Images Plus iStock / Getty Images Plus