Spermicidi mogu biti iznimno štetni za zdravlje vagine, naučite se zaštititi tijekom seksa

by | 10 ožujka, 2021

Kad je u pitanju zaštita tijekom seksa, svaka vrsta kontracepcije ima svoje prednosti i nedostatke.

No kad su u pitanju kondomi, većina ljudi smatra kako se vrste i brendovi međusobno ne razlikuju previše. Prema riječima stručnjaka i seksualnih edukatora, nije svaki kondom jednako djelotvoran i siguran. Naime, neki kondomi mogu biti iznimno opasni za zdravlje osoba koje sudjeluju u seksualnim aktivnostima. Radi se o kondomima koji su obloženi spermicidima. Spermicid koji se najčešće koristi na kondomima naziva se Nonoxynol-9, koji djeluje tako što usporava spermije te blokira ulaz u cerviks te tako sprječava oplođavanje jajne stanice. (Pročitajte: Što je zapravo sposobnost samočišćenja vagine i kako treba izgledati higijena intimnih dijelova?)

Nonoxynol-9 također radi mikro-abrazije u vagini, anusu te vulvi te time povećava rizik od infekcija te prijenosa spolnih bolesti. Istraživanja su pokazala da Nonoxynol-9 može oštetiti korisne bakterije u vagini te povećati rizik od bakterijske vaginoze, gljivičnih infekcija te bakterijske neravnoteže koja uzrokuje vaginalni iscjedak, iritaciju i neugodan miris. Svjetska zdravstvena organizacija napominje kako kondomi obloženi kemikalijom Nonoxynol-9 nisu dovoljna zaštita od HIV-a, gonoreje i klamidije te da čak može povećati rizik od prijenosa navedenih bolesti.

Spermicid Nonoxynol-9 također može izazvati alergijske reakcije kod nekih osoba. Simptomi uključuju privremeni svrbež, crvenilo i oticanje. Osim toga, kondomi sa spermicidima mogu čak smanjiti zaštitnu ulogu kondoma, dok su kondomi bez spermicida uz odgovarajući lubrikant najbolji mogući izbor za zaštitu te zdravlje vagine. Stoga, ako želite izbjeći spolne bolesti, iritacije i infekcije, štitite se kondomima bez spermicida uz odgovarajući lubrikant koji neće naštetiti njihovoj elastičnosti, učiniti ga poroznim niti povećati opasnost od pucanja.

Foto: Klaus Nielsen/Pexels