Nova studija pokazala na što utječe uzimanje lijekova protiv bolova u trudnoći

by | 16 svibnja, 2022
trudnoća i lijekovi protiv bolova

Nova studija Sveučilišta u Aberdeenu, jedna od najvećih te vrste, objavljena je u BMJ Openu. Studija je pokazala da je rizik od prijevremenog porođaja, mrtvorođenosti ili neonatalne smrti, fizičkih nedostataka i drugih problema veći u usporedbi s potomcima majki koje nisu uzimale lijekove, uključujući paracetamol i ibuprofen.

Između 30 posto i 80 posto žena diljem svijeta koristi lijekove protiv bolova bez recepta u trudnoći za ublažavanje boli. To uključuje uobičajene simptome trudnoće, gripu, groznicu, upalna ili reumatološka stanja. Međutim, trenutačni dokazi o sigurnosti uporabe tijekom trudnoće uvelike variraju, pri čemu se neki lijekovi smatraju sigurnima, a drugi ne. Dakle, trudnice koje koriste lijekove protiv bolova tijekom trudnoće imaju jedan i pol puta veću vjerojatnost da će i beba imati zdravstvene probleme.

Pročitajte: Stručnjakinja odgovara: popis svih najvažnijih pregleda u trudnoći

Analiza podataka na više od 151 000 trudnoća

Studija je analizirala podatke iz više od 151 000 trudnoća tijekom 30 godina (1985.-2015.), kako piše Aberdeen Maternity and Neonatal Databank. Proučavalo se uzimanje pet uobičajenih lijekova protiv bolova. Pokazalo se da gotovo tri od deset (29 posto) žena uzima analgetike bez recepta tijekom trudnoće, što je brojka koja se i više nego udvostručila na 60 posto tijekom posljednjih sedam godina. To sugerira da se uporaba širi.

Znanstvenica Aikaterini Zafeiri sa Sveučilišta u Aberdeenu rekla je da bi buduće majke prije uzimanja lijekova bez recepta uvijek trebale zatražiti savjet liječnika. Posebno je kritično kad se bilo kakve odluke o liječenju donose samostalno, bez liječničkog savjeta i djelomično informirano, što nikako nije dobro.

Podaci su pokazali da se broj žena koje su u trudnoći uzimale tablete protiv bolova udvostručio u razdoblju od 2008. godine do 2015. godine.

Iako se sugeriralo da je paracetamol siguran za trudnice, upozorava se da se nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAR) poput ibuprofena i aspirina ne bi smjeli uzimati nakon 30. tjedna trudnoće.

Rezultati studije pokazuju povezanih između povezanih zdravstvenih rizika za trudnoću, a oni uključuju stanja poput prijema u neonatalnu jedinicu, neonatalnu smrt, prijevremeni porođaj prije 37. tjedna, mrtvorođenost, malu porođajnu težinu – ispod 2,5kg.

Pročitajte: Pomaže li akupunktura u trudnoći i kao priprema za porod? Odgovore smo potražili kod stručnjaka

Foto: Mykola Sosiukin iStock/Getty Images Plus via Getty Images