Ujutro stalno odgađate alarm? Evo kako prestati

Čim čujete alarm, ruka vam već napamet zna što treba napraviti? Poslušajte ove savjete

by | 24 kolovoza, 2021

Iako se puno govori o tome kako učinkovito zaspati i kako uspjeti odspavati osam sati, zaboravlja se često da je i naš proces buđenja jednako važan. Ako ste jako umorni ili jednostavno želite ukrasti još koju minuticu vremena jer je u krevetu toplo i ugodno, a vi ste se kotrljali pola noći, znamo da odgađanje alarma, a onda i ustajanja, zna prijeći u naviku. Iako osjećamo da nije neki preveliki problem – ionako ustanete, možda eto malo požurite i to je to – činjenica je da ova jutarnja rutina ipak nije najkvalitetnija.

Pročitajte više: Pet načina kako sobu pripremiti za spavanje

Naime, san koji uspijete ostvariti između odgode alarma ionako vam puno ne koristi. “Za većinu nas taj se alarm uključuje u vrijeme kada vjerojatno imamo REM san, jednu od najotvornijih faza sna”, objašnjava Ilene Rosen, dr. med., izvanredna profesorica medicine koja proučava poremećaje spavanja i nedostatak sna za Health. No, kad se REM spavanje prekine, kako kaže Rosen, ne vraćate se odmah u istu fazu. Dakle, tih dodatnih desetak minuta nakon alarma nisu baš mirni.

Naravno, buđenje je teško – ponekad čak i nakon osam sati. No možete si pomoći i početi ustajati uz zvukove ptičica, a ne napornog i glasnog alarma nakon petog upozorenja da je vrijeme za izlazak iz udobne postelje.

Pročitajte više: Četiri najbolje glazbene aplikacije za spavanje

Poradite na svom vremenu spavanja

Iako ste obično u fazi REM spavanja do vremena buđenja, postoji mogućnost da će se vaš alarm uključiti tijekom dubljeg ciklusa spavanja. To rezultira blagom dezorijentacijeom. Tako određujete umjetno vrijeme za buđenje koje nije usklađeno s vašim tjelesnim ritmom. Kako biste riješili ovaj problem, neke aplikacije za praćenje spavanja, poput SleepScorea, nadziru vaše cikluse spavanja i bude vas u optimalno vrijeme unutar programiranog raspona, čime se povećavaju šanse da se probudite osjećajući se osvježeno i spremno za dan.

Odlučite se za nježniji zvuk

Mogli biste očekivati ​​da što je alarm glasniji i neugodniji, to će vas učinkovitije probuditi. Zapravo, to može imati suprotan učinak. Glasan zvuk je prodoran i snažno nas diže iz sna i stvara nam pozadinski stres. Umjesto toga, isprobavanje umirujućih zvukova (cvrkut ptica ili omiljena pjesma) koji postupno povećavaju glasnoću i dosežu vrhunac u predviđeno vrijeme buđenja. To vam omogućuje da se polako probudite, postanete svjesniji i promišljeniji u svojim postupcima, a zatim ustanete.

Podignite rolete

Svjetlost signalizira našem mozgu da bude budan. Ako ujutro imate problema s ustajanjem, možda je tome razlog premračna soba. Ako stvarni izlazak sunca odgovara vašem željenom vremenu buđenja, ostavite zavjese malo podignute noću, sve dok izvori svjetlosti izvan vašeg doma-svjetiljke, ulična svjetla. Ili razmislite o pametnim zavjesama koje možete programirati da se podignu u određeno vrijeme. Ako je još uvijek mračno kad se trebate probuditi, uključite lampu čim se alarm oglasi (još je bolje ako za to morate ustati iz kreveta jer će vas to razbuditi). Umjetno osvjetljenje nije tako jako kao sunce, ali uključivanje je korisnije nego ostati u mraku.

Potaknite se mirisima

Iako vas mirisi ne mogu nužno probuditi jednako učinkovito kao jaka svjetlost ili glasni zvukovi, mogu vas barem izvući iz kreveta nakon što vas probudi alarm. Ako možete programirati svoj aparat za kavu da je počne pripremati u određeno vrijem, to bi vas moglo razbuditi i natjerati da ustanete.