Nova platforma na kojoj možete prijaviti kršenje prava u polju ženskog zdravlja

by | 5 svibnja, 2022

Besplatna i anonimna internetska platforma za prijavu kršenja prava žena u području ženskog zdravlja izrađena je od strane inicijative Udruge RODA – Roditelji u akciji.

Proteklih godina u Republici Hrvatskoj u javnost su izašla brojna svjedočanstva žena o verbalnom i fizičkom nasilju tijekom različitih ginekoloških postupaka uslijed neodgovarajuće primjene analgezije i anestezije. Tijekom pandemije ženama je bio znatno smanjen dostup ginekološkim pregledima, a u rodilištima su vladala pravila suprotna smjernicama europskih stručnih društava, zbog čega je rodiljama uskraćena pratnja na porodu, novorođenčad je nerijetko bila odvojena od majki, boravak u rodilištu je skraćen na minimum, a podrška majkama i novorođenčadi po otpustu bila je nedostatna.

Unatoč učestalosti takvih iskustava, zanemariv je broj žena koje se odluče na korištenje pravnih mehanizama radi zaštite svojih prava. Jedan od razloga jest taj što takvi zaštitni mehanizmi nisu lako dostupni pa žene ne znaju kome se obratiti. Osim toga, obeshrabruje dugotrajnost postupaka pred sudom, neizvjesnost ishoda i sudski troškovi, ali i nedostatak odgovarajuće pravne podrške – piše voxfeminae.net.

Pročitajte: Ovo je prvi znak ginekoloških tumora koji ne smijete ignorirati

“Pozivamo sve žene da prijave neprofesionalno postupanje, nepravilnost i kršenje prava ako su se osjećale poniženo, izigrano ili omalovažavano u nekoj od zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj prilikom skrbi za svoje zdravlje tijekom medicinski potpomognute oplodnje, trudnoće, spontanog ili namjernog pobačaja te poroda”, izjavila je Branka Mrzić Jagatić, voditeljica projekta te dodaje:

“Izradile smo platformu za anonimnu prijavu kršenja prava žena u području ženskog zdravlja koja će biti trajno dostupna ženama, a kroz koju trenutačno možemo ponuditi i pravnu zaštitu u obliku konzultacija s odvjetnicom i pravnicom. Vjerujemo da će takav oblik podrške osnažiti žene da prekinu šutnju i prijave nepravilnosti i kršenja prava, a koja u našem zdravstvenom sustavu nisu rijetkost kada je u pitanju žensko zdravlje.”

Prikupljene prijave Roda će koristiti kako bi s drugim udrugama zagovarala unaprjeđenje praksi unutar zdravstvenog sustava u području skrbi za zdravlje žena prema nadležnim institucijama u RH, donositeljima odluka te europskim i svjetskim institucijama i organizacijama koje štite prava žena.

Pročitajte: 6 načina na koje se žensko tijelo mijenja nakon 30. godine

Prijava kršenja prava žena u području ženskog zdravlja

Ako je iza vas iskustvo medicinski potpomognute oplodnje, trudnoće, spontanog ili namjernog pobačaja, poroda i/ili babinja i ako ste se prilikom skrbi za vaše zdravlje u nekoj od hrvatskih zdravstvenih ustanova osjećale poniženo, izigrano, omalovažavano i zbog toga osjećate nemoć, tugu ili bijes, pozivamo vas da popunjavanjem ovog obrasca prijavite neprofesionalno postupanje, nepravilnost i/ili kršenje vaših prava.

Anonimnu prijavu neprofesionalnog postupanja, nepravilnosti i/ili kršenja prava žena iz području skrbi za žensko zdravlje u zdravstvenim ustanovama na području Republike Hrvatske mogu podnijeti žene osobno ili neka druga osoba u njihovo ime bez obzira na to kada se zbio događaj koji se prijavljuje, stoji na stranicama Udruge Roda.

Prikupljene prijave Roda će koristiti kako bi mogla zahtijevati unapređenje praksi unutar zdravstvenog sustava u području skrbi za zdravlje žena od strane:

– nadležnih institucija u RH i donositelja odluka i
– europskih i svjetskih institucija i organizacija koje štite prava žena.

Sve detalje i prijavu možete naći ovdje.

Pročitajte: Stručnjakinja odgovara: popis svih najvažnijih pregleda u trudnoći

Foto: tatyana_tomsickova iStock/Getty Images Plus via Getty Images