Ovo je prvi znak ginekoloških tumora koji ne smijete ignorirati

by | 10 rujna, 2020

Vremena se doista mijenjaju kada su u pitanju razgovori o ginekološkim pregledima, seksualnoj edukaciji, menopauzi, (spontanim) pobačajima, endometriozi, neplodnosti te raznim ginekološkim oboljenjima.

No unatoč tomu što su žene odlučile biti glasnije kada je u pitanju zdravlje reproduktivnih organa i seksualna edukacija, mnogo je onih koje ne znaju kada je potrebno otići ginekologu. Ovdje ne govorimo o redovnom godišnjem pregledu ako je posljednjim ginekološkim pregledom ustanovljeno da je sve u redu. Ovdje govorimo o alarmu koji velik broj žena ignorira. Riječ je o netipičnom krvarenju. Istraživanje provedeno na 3.000 žena pokazalo je da 80 % njih ne bi zakazale ginekološki pregled zbog neočekivanog i netipičnog krvarenja. To je užasno poražavajuć rezultat jer je upravo takvo krvarenje simptom čak tri ginekološka tumora i ne treba ga zanemarivati.

Kako prepoznati abnormalno krvarenje?

Iako abnormalno krvarenje nije uvijek znak nekog ginekološkog tumora, ono je doista razlog zbog kojeg trebate zakazati ginekološki pregled. Ono se javlja u trenucima u kojima ne bi trebalo. Stoga, obratite pozornost na:

  • krvarenje nakon menopauze,
  • krvarenje između dvije mjesečnice,
  • pojačano ili bolno krvarenje,
  • krvarenje nakon seksa.

Stručnjaci naglašavaju kako je vrlo bitno uočiti prve i rane simptome kako bi liječenje bilo uspješno i počelo na vrijeme. Kako biste to mogli uočiti, morate biti upoznati s vlastitim tijelom i morate znati što je normalno, a što nije. Praćenje ciklusa odličan je način na koji to možete učiniti, a u tome vam mogu pomoći razne aplikacije za praćenje ciklusa.

Foto: Polina Zimmerman/Pexels