Tri stvari koje će vam pomoći u izgradnji samopouzdanja

by | 4 kolovoza, 2020

Sampouzdanje nije osobina s kojom se rađamo, nego osobina koju gradimo cijeloga života. Svima je jasno da za izgradnju sampouzdanja ne postoji magična formula koju treba slijediti kako bismo došli do željenih rezultata.

Manjak sigurnosti u vlastite vrijednosti uvelike utječe na naš život, bilo da se radi o poslu, ljubavi ili najobičnijim svakodnevnim aktivnostima te javnim nastupima. Iako svjesni da je put svake osobe jedinstven kada je u pitanju izgradnja samopouzadanja te da za isti ne postoji provjeren recept, donosimo vam tri smjernice koje će vam taj put olakšati.

BUDITE HRABRI

Nitko se nije rodio sa samopouzdanjem i rijetke su osobe koje pri susretu s novim stvarima ne osjećaju strah. No ono što osobe koje su spremne raditi na svom sampouzdanju te na boljem i kvalitetnijem životu, razlikuje od onih koji to ne čine jest hrabrost. Biti hrabar znači skočiti u nepoznato i pokušati bez obzira na strah od neuspjeha i tuđih (ružnih) komentara.

NEMOJTE SE OBAZIRATI NA KOMENTARE DRUGIH LJUDI

Mišljenje i komentiranje, koje je nerijetko popraćeno ogovaranjem, postoji oduvijek i ono vam nikako ne bi trebalo biti kočnica kad su u pitanju vaše životne odluke. Nemojte dopustiti da komentari i mišljenja ljudi utječu na vašu budućnost i sreću. Konstruktivne kritike uvijek su dobrodošle, no opterećenje tuđim mišljenjima i strah od istih kočit će vas u razvoju samopouzdanja. Kad odlučite svoje ideje provoditi u djela bez obzira na to “što će selo reći” – napravit ćete golemi korak u vašem putu samoizgradnje.

RADITE NA SEBI

Ako ste odlučili biti hrabri i ne obazirati se na tuđe (ružne) komentare, napravili ste velik pomak, no te stvari ipak nisu dovoljne kako biste došli do željenih rezultata. Prije nego odlučite skočiti u nepoznato, biti glasni i snažni, radite na sebi. Učite, čitajte i slušajte o stvarima koje zastupate i koje želite dijeliti sa svijetom. Slušajte svoj unutrašnji glas, no nemojte zaboraviti slušati druge. Znanje, razumijevanje vlastitih emocija i djela te neprestani rad – temelj su na koji ćete vrlo lako dodati hrabrost i neopterećenost tuđim mišljenjem.

Foto: Unsplash