Trening za ravan trbuh: Idealne vježbe za sagorijevanje masnih naslaga

Spadate li u grupu onih kojima se višak kilograma taloži u predjelu trbuha, imamo efikasan trening za vas.

by | 17 travnja, 2021

Gotovo svi, kad pomisle na gubitak viška kilograma, pomisle na opseg struka i “šlauf” koji se javlja prilikom taloženja masnih naslaga. Osim što je trbuh estetski problem, širi opseg struka povezan je s povišenim rizikom od bolesti srca, dijabetesa i nekih vrsta raka.

Stoga ste donijeli pravu odluku ako ste odlučili sagorjeti masne naslage s predjela trbuha. Naravno, to je dugotrajan proces koji zahtijeva reguliranje prehrane, ali i fizičku aktivnost. U nastavku vam donosimo idealne vježbe koje će vam pomoći da se riješite “šlaufa” jednom zauvijek! Nije lako, ali je izvodljivo! (Pročitajte: Kako postići bolji tonus mišića nogu, upitali smo trenericu Suzanu Štimac)

Vježbe za ravan trbuh

Burpees

Ovom vježbom aktiviramo mišiće trbuha, grudi, ramena, tricepsa i nogu.
Kako se izvodi ova vježba? Stanite u raskorak i neka vam noge budu u širini ramena. Poskočite, a zatim zauzmite položaj dubokog čučnja. Iz ovog položaja položite ruke na pod i noge u isto vrijeme prebacite unatrag, tako da budete u “plank” položaju. Ponovite 10 puta u tri serije.

“Penjanje”

Penjanje ili “mountain climber” vježba je kojom jačamo mišiće trbuha.
Kako se izvodi ova vježba? Stanite u položaj za sklek i nogu povlačite ka grudima trudeći se da dodirnete lakat, a zatim ponovite drugom nogom. Napravite ovo 20 puta, što brže možete, u tri serije. (Pročitajte: 3 vježbe joge za učvršćivanje trbuha koje možete raditi doma)

Ruski twist

Vježba pomaže ojačati mišiće trbuha, a ujedno i istopiti masne naslage.
Kako se izvodi ova vježba? Bit će vam potrebna lopta “medicinka” ili neki teži predmet (balon vode, uteg od 5 kg…) Sjednite na pod, savijenih koljena. Podignite stopala od poda držeći medicinku ispred sebe, savijenih laktova. Okrećite se u jednu, pa u drugu stranu, pazeći da ne pomičete kukove i noge. Neka se rotira samo gornji dio tijela. Radite ovu vježbu 30 sekundi u tri serije. Vježbu možete raditi i bez opterećenja ako ste početnik.

Trčanje na uzvišenju

Trčanje na traci koja ima uzvišenje pojačava sagorijevanje kalorija za čak 50 posto.
Kako se izvodi ova vježba? Trčite ili džogirajte na traci s uzvišenjem 10 minuta, a zatim 5 minuta hodajte, pa onda 10 minuta ponovno trčite. Potrebno je ovu vježbu izvoditi od 30 do 45 minuta.

Trening snage

Treninzi snage, s opterećenjem, idealne su vježbe za ravan trbuh. Stoga, uz savjet fitness instruktora, osmislite trening s utezima koji biste trebali raditi najmanje 15 minuta, tri puta tjedno.

Šetanje

Šetanje ubrzava metabolizam, što dovodi do sagorijevanja masnih naslaga. Savjetuje se da dnevno izdvojite od 45 minuta do sat vremena za šetanje kako biste sagorjeli masne naslage s područja trbuha.

Tekst: Aleksandra Dudvarski, lepotaizdravlje.rs

Foto: Pexels