3 vježbe joge za učvršćivanje trbuha koje možete raditi doma

by | 21 listopada, 2020

Taloženje masnih naslaga na trbuhu muči velik broj žena, a upravo je to mjesto na tijelu s kojeg masnoće najteže odlaze.

Bez obzira na to imate li genetske predispozicije za to, jesu li masne naslage posljedica porođaja ili je u pitanju duža fizička neaktivnost, dobra je vijest da se trbuh pravilnim vježbanjem može učvrstiti. Joga je jedna od fizičkih aktivnosti koja će vam donijeti čvrste i predivno oblikovane trbušne mišiće. Ono što je prednost vježbi joge jest to što pravilnim izvođenjem možete učvrstiti ne samo prednji dio trbušne stijenke (pločice) nego i dublje trbušne mišiće, koji omogućuju stabilnost prilikom izvođenja različitih vježbi. U nastavku vam donosimo tri položaja joge koja će vam učvrstiti trbuh.

Plank

Spustite se “na sve četiri” te ispružite noge tako da vam cijelo tijelo bude ravno poput daske. Čvrsto se oslonite na dlanove i stvorite dodatni prostor između lopatica. Aktivirajte nožne mišiće i gurajte pete prema natrag. Uvucite donji dio trbuha i povucite ga prema gore. Ostanite u položaju daske barem 10 udaha i izdaha. Ponavljajte vježbu svaki dan i postupno povećavajte broj udaha i izdaha. Ako želite dodatno ojačati trbušne mišiće, možete povući desno koljeno k desnom ramenu, držati ga tako nekoliko sekundi te ponoviti lijevim koljenom i ramenom.

Plank s rukama

Iz položaja plenka spustite se na podlaktice te aktivirajte trbušne mišiće. Izdužite cijelo tijelo tako što ćete se stopalima “gurati” prema natrag, a tjeme prema naprijed bez savijanja vrata prema gore, dok ćete ruke čvrsto utisnuti u pod. I u ovom ćete položaju biti barem 10 udaha i izdaha.

Navasana (položaj čamca)

Sjednite uspravno sa savijenim nogama u koljenima te stopalima na podu. Podignite stopala prema stropu te se uhvatite za koljena i polagano ljuljajte sve dok ne nađete ravnotežu. Torzo spustite prema iza tako da tvorite 45 stupnjeva u odnosu na pod, odnosno prostirku. Ruke otpustite s koljena i držite ih u zraku – paralelno s prostirkom. Nemojte savijati donji dio leđa, otvorite prsni koš, aktivirajte donji dio trbuha i spustite ramena. U tom položaju ostanite barem pet udaha i izdaha te vježbu ponovite nekoliko puta.

Foto: Avrielle Suleiman/Unsplash