Studija otkriva koliko točno koraka tjedno bi vam moglo produžiti život

8000 koraka dvaput tjedno moglo bi vam produžiti život

by | 4 travnja, 2023
studija broj pitanja dnevno

Tjelovježba se redovito povezuje s nižim rizikom od smrtnosti, no u ovom istraživanju, objavljenom u časopisu JAMA, proučavale su se zdravstvene koristi od intenzivnog hodanja samo nekoliko dana u tjednu.

Istraživači s Kyotskog sveučilišta i Sveučilišta u Kaliforniji analizirali su podatke prikupljene od strane 3100 odraslih Amerikanaca.

Rezultati su pokazali da je kod onih koji su hodali 8000 koraka jedan ili dva dana u tjednu vjerojatnost od smrti u desetgodišnjem razdoblju za 14,9 posto manja nego u grupi koja to nije prakticirala.

Kod osoba koje su hodale 8000 koraka ili više, tri do sedam dana u tjednu rizik od smrtnosti bio je i niži – 16,5 posto. Najveće su zdravstvene koristi od ovakvoga hodanja imali sudionici stariji od 65 godina.

Znanstvenici su povezali hodanje od oko 8000 koraka u tjednu jednom ili više puta sa smanjenim rizikom i od smrti od bilo kojeg uzroka, uključujući i kardiovaskularne bolesti.

Ovi rezultati ukazuju na to da pojedinci mogu ostvariti znatnu zdravstvenu korist hodanjem samo nekoliko dana u tjednu.

U istraživanju su korišteni podaci iz 2005. i 2006. godine i u njemu je sudjelovalo 3100 sudionika, a podaci o njihovoj smrtnosti ispitani su deset godina nakon istraživanja.

Među sudionicima istraživanja 632 osobe nisu hodale nijedan dan u tjednu, 532 ih je prehodalo oko 8000 koraka jedan do dva dana u tjednu, a 1937 ih je toliko hodalo tri do sedam dana u tjednu.

Prema podacima Klinike Mayo, prosječni Amerikanac dnevno hoda 3000 do 4000 koraka.

Uz to se pokazalo da hodanje kao redovita aktivnost može smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti, pretilosti, dijabetesa, visokog krvnog tlaka i depresije.

Tjelesna aktivnost ima puno prednosti za srce i cjelokupno zdravlje. Između ostalog, potiče stanice u tijelu, srcu i mišićima na stvaranje enzima i spojeva koji podupiru različite procese u tijelu, poboljšava osjetljivost na inzulin, potiče dobar krvni tlak i pomaže vam u održavanju zdrave težine, kako kaže Sean Heffron, M.D., preventivni kardiolog na NYU Langone Heart.

Iako dr. Heffron kaže da je idealno imati redovitu rutinu vježbanja, on također kaže da se ljudi ne bi trebali obeshrabriti ako su aktivni u kraćim intervalima.

Male količine, raspoređene na nekoliko dana u tjednu, mogu biti korisne.

Vrijedi napomenuti da je jedna meta-analiza 17 studija iz 2022. koja je proučavala podatke od strane 226 899 odraslih otkrila da dodavanje 500 do 1000 koraka dnevno u vašu rutinu također može imati velike koristi za vaše cjelokupno zdravlje.

Svi stručnjaci jednostavno potiču ljude na to da se više kreću jer tjelesna aktivnost je izvor mladosti. Dugotrajno sjedenje šteti vašem zdravlju, zato nemojte sjediti ispred svog računala cijeli dan – ustanite i pokrenite se barem jednom u sat vremena.

Foto: Xavier Lorenzo iStock/Getty Images Plus via Getty Images