Povodom Tjedna mentalnog zdravlja pridružite nam se u prakticiranju dnevnih mindfulness izazova

U suradnji sa stručnjakinjom

by | 15 svibnja, 2023

Pratite li portal Ljepota&zdravlje, znate da je mentalno zdravlje jedna od naših najvažnijih tema. Upravo zato nismo mogli ne popratiti Međunarodni tjedan mentalnog zdravlja koji se obilježava od 15. do 21. svibnja 2023., nakon kojeg slijedi i Europski tjedan mentalnog zdravlja (22. svibnja do 28. svibnja 2023.).

Kako bismo popratili ove dane osvješćivanja važnosti mentalnog zdravlja, obratili smo se našoj stručnoj suradnici i kolumnistkinji, terapeutkinji Dubravki Fazlić, koja je za vas pripremila dnevne mindfulness izazove. Prema Dubravkinim riječima, mindfulness je podrška mentalnom zdravlju i vještina koju razvijamo. Riječ je o vježbi prisutnosti u kojoj smo svjesni svojih misli, osjećaja, okoline u sadašnjem trenutku, bez osuđivanja ili vezanosti uz distrakcije.

Cilj izazova je da saznate više o mindfulnessu te da ga iskusite i povežete s iskustvima koje imate. Da primijetite kako ga već koristite, a možda niste ni svjesni. Pridružite nam se na našem Instagram profilu, gdje ćemo svakog dana na storyju objaviti jedan mindfulness izazov. Na storyjima vezanima za mindfulness izazov korišten je OpenDyslexic font, razvijen posebno za osobe s disleksijom.

Mindfulness izazov koristan je iz više razloga

Pomaže u razvijanju svjesnosti

Mindfulness izazov dizajniran je na način da vas potakne na to da postanete svjesniji svojih misli, osjećaja i ponašanja. To vam pomaže da razvijete dublju svijest o sebi i da bolje razumijete kako vaš um funkcionira.

Povećava vašu sposobnost koncentracije

Redovita vježba mindfulnessa pomaže u poboljšanju vaše sposobnosti da se fokusirate i koncentrirate na sadašnji trenutak. To može biti vrlo korisno u svakodnevnom životu, posebno ako se bavite nekim poslom koji zahtijeva pažnju i koncentraciju.

Smanjuje stres i tjeskobu

Mindfulness praksa poznata je po svojoj sposobnosti da smanji stres i tjeskobu. Redovita praksa može pomoći u smanjenju razine kortizola, hormona stresa, u tijelu.

Pomaže u razvijanju empatije i suosjećanja

Mindfulness praksa može pomoći u razvijanju empatije i suosjećanja prema drugima. To je zbog toga što mindfulness vježbe uključuju praksu pažljivog slušanja i uvažavanja drugih ljudi.

Poboljšava općenito zdravlje i blagostanje

Mindfulness izazov može pomoći u poboljšanju vašeg općeg zdravlja i blagostanja. To je zbog toga što mindfulness vježbe pomažu u smanjenju stresa, poboljšanju sna i povećanju razine zadovoljstva i sreće.

Pozivamo vas da pristupite izazovu radoznala i otvorena uma. Uključite i svoje bližnje, prijatelje i kolege.

 

Cilj ovog izazova je saznati nešto o mindfulnessu i iskusiti njegovo prakticiranje; ne radi se o savjetovanju ili terapiji. Mindfulness je podrška mentalnom zdavlju. On i meditacija često poboljšavaju naše zdravlje i dobrobit, nije alternativa medicinskim tretmanima i njezi. Osobe koje imaju problema s mentalnim zdravljem, kao što je intenzivna tjeskoba, trebaju potražiti pomoć terapeuta ili liječničku pomoć.

Foto: jacoblund/iStock / Getty Images Plus