Uvrstite li salatu u svoju svakodnevnu prehranu, vaš organizam će doživjeti ovih sedam promjena

by | 19 svibnja, 2020

Salata je jedno od prvih jela koja vam padaju na pamet kad netko spomene zdravu prehranu. Osim toga, ona je odavno prestala biti dosadna pa osim što je riječ o paleti šarolikog voća, sada podrazumijeva i zdrave verzije preljeva za salatu, kao i različite sjemenke.

No, čini se kako mnogi i dalje ne shvaćaju u potpunosti koliko je salata zdrava za njih. Zato je portal The List izdvojio nekoliko promjena koje se događaju u organizmu kad u svaki obrok uključite i porciju salate.

1. Obogatit ćete prehranu zdravim mastima

Nekoć nam je konvencionalna znanost govorila da pod svaku cijenu izbjegavamo jesti masnoću jer je to loše za nas. Ali prema dr. Davidu Ludwigu, profesoru nutricionizma na Harvard School of Public Health, to nije bio najbolji pristup.

“Usredotočeni smo na smanjenje unosa masti posljednjih 40 godina, a to nas je poslalo u potpuno pogrešnom smjeru u pogledu pretilosti i dijabetesa”, zaključio je u intervjuu za Time.

Dakle, kad pripremate svoje salate, obavezno dodajte u njih neke zdrave masti koje su dobre za vaše zdravlje, složio se Jamie Hickey, certificirani osobni trener i nutricionist.

“Nekoliko žlica sirovih ili pečenih sjemenki bundeve, suncokreta ili mljevenog lana, kao i chia sjemenke, povećat će vaš unos dobrih masti”, rekao je za The List.

2. Povećat ćete unos vlakana

Unos vlakana nužan je za pravilan rad metabolizma, a upravo vam redovita konzumacija salate može pomoći u tome.

“Jedenje hrane bogate vlaknima pomaže bržem pomicanju sadržaja u debelom crijevu”, objasnila je Andrea Berez, registrirana dijetetičarka.

Namirnice bogate vlaknima, koje trebate uvrstiti u svoje salate, jesu grašak, brokula, zelena repa, quinoa, smeđa riža, grašak, leća i grah.

3. Svakodnevna konzumacija salate pomaže u snižavanju krvnog tlaka

“Prehrana bogata biljnim namirnicama povezana je sa snižavanjem krvnog tlaka. Registrirani dijetetičari često savjetuju osobama s povišenim krvnim tlakom da povećaju konzumaciju povrća i smanje konzumaciju životinjskih proizvoda”, ističe Kristen Carli, registrirana dijetetičarka.

Zato, pobrinite se za to da vaša salata sadrži namirnice poput lisnatog povrća, repe, bobica, nezaslađenih sjemenki i pistacija.

4. Smanjit će se razina kolesterola 

Prema Healthlineu, važno je pažljivo nadgledati razinu kolesterola kako biste bili sigurni da ste unutar zdravih granica. U tu svrhu liječnici savjetuju da ne konzumirate previše zasićenih masti, trans masti i dodanih šećera jer svi oni mogu povećati razinu vašeg lošeg kolesterola.

5. Svakodnevna konzumacija salate pomoći će vam zaštititi zdravlje srca

“Zelena salata sadrži dvije ključne hranjive tvari koje pomažu u zaštiti srčanog mišića, folate i vlakna, a pokazalo se da visoka razina folata pomaže u prevenciji moždanog udara i srčanožilnih bolesti”, istaknuo je nutricionist Jamie Hickey.

6. Imat ćete više energije

“Jedući salatu sastavljenu od povrća siromašnog škrobom, zdravih masti i izvora proteina, konzumirate obrok s malo glikemije koji će vašem tijelu donijeti stalni priljev energije umjesto uobičajenog energetskog pada koji je povezan s neuravnoteženim obrocima”, kaže dijetetičarka Kristen Carli.

Osim toga, svojoj salati slobodno dodajte jabuke, breskve ili bobičasto voće. Također, dodajte zdrave masti poput badema, oraha, pekana i avokada u umjerenim količinama i u potpunosti izbjegavajte transmasti.

7. Bolje ćete se nositi sa stresom

Ako želite smanjiti razinu stresa uz pomoć prehrane, jedenje puno salate može biti dobra ideja za vas, kako tvrdi dijetetičarka Heidi Moretti.

“Vaše će se tijelo moći bolje nositi sa stresom zbog ravnoteže proteina i minerala”, objasnila je te dodala: “Proteini, vitamini, antioksidanti i masti u salatama neophodni su za stvaranje ravnoteže hormona u našem tijelu.”

Naravno, salata neće riješiti sve vaše probleme, ali možda vam može pomoći da se malo bolje nosite s njima.

Također, iako je prehrana koja obiluje različitim salatama iznimno zdrava, treba naglasiti da se vaš jelovnik ne smije bazirati samo na njoj. Nutricionisti se slažu da konzumiranje isključivo salate može imati i brojne negativne posljedice.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Louis Hansel @shotsoflouis on Unsplash