Pet svakodnevnih navika koje ubrzavaju starenje – radite li ih i vi?

Nemojte poslije reći da vas nismo upozorili

by | 26 rujna, 2022
Loše navike koje utječu na vašu ljepotu

Od probranih krema za lice do novih estetskih tretmana za regeneraciju kože, trošimo dragocjeno vrijeme prilagođavajući svoju njegujuću rutinu održavanju zdravlja i ljepote kože. Istodobno, a da toga nismo ni svjesni, svakodnevno imamo različite navike koje značajno pridonose preuranjenom starenju, ubrzavajući nastanak bora, hiperpigmentacija i opuštenosti kože.

Pet loših navika koje vas čine starijima i kako ih se riješiti

Osvještavanje ovih loših navika i štete koju mogu prouzročiti prvi je korak prema mladolikom i blistavom tenu.

1. Uvijek spavate na istoj strani tijela

Svi imamo omiljeni položaj za spavanje, ali ležanje uvijek na istoj strani nije idealno za kožu lica. Tako nastaju tzv. bore “spavalice” koje, s vremenom, mogu postati duboke i vidljive.

Rješenje Kad pričamo o ljepoti, preporučuje se spavati na leđima. Međutim, ako se to pokaže neugodnim, možete iskušati ergonomski jastuk posebno dizajniran za spavanje na leđima ili pak onaj za osobe koje spavaju na boku koji ne pritišće lice uz jastuk.  

2. Dišete s otvorenim ustima

To se može dogoditi tijekom dana, ali češće je noću kad se oslobodite napetosti u donjem dijelu lica. Disanje s otvorenim ustima nije dobro za vaše zdravlje, kako za dišne ​​putove tako i za nepce i strukturu čeljusti. Ali to narušava i izgled lica: koža postaje opuštenija, nazolabijalne bore dublje, a podbradak izraženiji.

Rješenje Postoje vježbe koje možete prakticirati kako biste vježbali disati samo na nos. Na primjer, možete staviti tanki predmet, poput lančića, između zatvorenih usana i držati ga tako deset minuta svakih sat vremena. Ovo će istrenirati vaš mozak da promijeni ovu naviku.  

3. Pretjerujete s mimikom lica

Iako je blistav osmijeh najljepši izraz ljepote i ženstvenosti, preveliko i prečesto naprezanje mišića, primjerice mrštenjem, može stvoriti više bora.

Rješenje Slobodno se smiješite, to je najbolje u životu, ali pokušajte pritom previše ne nabrati čelo ili područje između obrva te stiskati ili preširoko otvarati oči.

4. Žvačete samo na jednoj strani

Žvakanje samo na jednoj strani usne šupljine uobičajena je pogreška. Ispravan način žvakanja je izmjenjivanje hrane između dvije strane. Ako je ova loša navika stalna, može utjecati na simetriju lica.

Rješenje Osvještavanje ove navike može pomoći u njezinoj eliminaciji. Ako je, pak, prisutna blaga asimetrija lica, moguće je intervenirati filerima koji stvaraju volumen kako bi se licu vratila simetrija.

5. Gledate u mobitel spuštene glave

Tzv. “tech neck” – kad gledamo u svoj pametni telefon spuštene glave – za posljedicu ima loše držanje koje može dovesti do opuštanja vratnih mišića, opuštanja kože i izraženijeg podbratka, pa čak i do kifoze kralježnice.

Rješenje Manje koristite mobitel, a kad ga imate u ruci, ispravite posturu i podignite glavu.

Pročitajte: Vjerujemo da ne želite bore, mrljice i akne, ali odabirom ove hrane svakodnevno pridonosite tome

Foto: Pexels/Vlada Karpovich