Zaboravite na mrljice od sunca: 5 zlatnih pravila za prevenciju i tretiranje hiperpigmentacija

Ujednačen ten i nakon ljetovanja

by | 28 srpnja, 2022
Riješite se mrljica od sunca

Nepoželjne smeđe mrlje – hiperpigmentacija – na licu najčešće nastaju zbog prekomjerne proizvodnje pigmenta melanina. Njegovo povećano lučenje može izazvati niz čimbenika (primjerice; genetika, hormonalne promjene ili anemija), ali je jedan od najčešćih upravo nezaštićeno i nesavjesno sunčanje.

Bilo da želite prevenirati nastanak mrljica ili se obračunati s onima koje su već naselile vaše lice, vrat i dekolte, donosimo nekoliko holističkih i beauty savjeta kojih se valja svakodnevno pridržavati.

Kako prevenirati nastanak hiperpigmentacije?

Zaštita od sunca

Prevenciju i prvu liniju obrane tako bi trebala činiti krema s visokim zaštitnim faktorom (najmanje 30) koju biste trebali nanositi svakodnevno – i za oblačnog vremena. Kolekciju nekih od ponajboljih krema za sunčanje potražite ovdje.

Serum na bazi vitamina C

Da biste pojačali učinak zaštite od UV zračenja, prije kreme za sunčanje na lice, nanesite serum na bazi vitamina C. Ovaj moćan antioksidans štiti kožu od oksidativnog stresa i negativnih učinaka iz okoliša.

Zeleni čaj i grožđe

Zaštiti kožu možete i iznutra, pa je dobro na jelovnik dodati šalicu zelenog čaja i grožđe. Ove namirnice imaju visoki udjela polifenola epigalokatehin-3-galata koji djeluje antioksidativno, antikancerogeno i protuupalno.

Izbjeljujući sastojci

Nastanak novih hiperpigmentacijskih mrlji spriječiti mogu i kozmetički preparati na bazi niacinamida (derivata vitamina B3) ili azelaične kiseline, a ako su sunčeve mrljice već istočkale vaše lice, iskušajte kremu s retinolom, kojičinom kiselinom ili hidrokininom te eksfolijatore na bazi kiselina.

Antistresni tretmani

I stres može imati veliku ulogu u problemima pigmentacije. Potiče melanocite na prekomjernu proizvodnju pigmenta kojeg zatim preuzimaju stanice kože. To može rezultirati neujednačenom bojom tena. Rješenje za ublažavanje stresa pronađite u našem vodiču za opuštanje kod kuće.

Pročitajte: Estetska stručnjakinja poznatih i slavnih otkriva 4 zlatna pravila za ljetnu njegu kože

 

Foto: Pexels/Imustbedead