Osam sigurnih znakova da se bojite promjena u svome životu

by | 19 kolovoza, 2022
žena sjedi sama, samoća

Kad vam padne na pamet riječ promjena, što ona za vas znači? Razmišljate li o nekim malim stvarima koje želite promijeniti, ili vam odmah misli skreću na nešto veliko, nepoznato? Promjena, baš svaka, kakva god bila, donosi nešto drugo. Dobro ili loše, pretvara trenutačne situacije u nove mogućnosti.

Ponekad su promjene ono ka čemu težimo podsvjesno, ali se bojimo poduzeti konkretne korake. Vrtimo u glavi bezbroj mogućnosti, scena i scenarija, različite uloge… I tada nastaje strah koji nas paralizira i od kojeg teško razaznajemo što nam je činiti i idemo li u dobrom smjeru. No možemo li znati je li promjena dobra ako je ne napravimo, ako zastanemo i ako se bojimo?

Terapeutkinja Amber Elizabeth Smith istaknula je kako postoji nekoliko ključnih znakova pomoću kojih možete prepoznati bojite li se uistinu promjene.

Strah od promjena

Ključnim ističe da je često odustajanje od novih planova i osjećaj tjeskobe kad razmišljate o budućnosti umjesto nadahnuća ključan strah od promjene. Ako ignorirate činjenicu da ste nesretni, a izbjegavate akciju, moguće je da se upravo to izbjegavanje događa radi toga jer se bojite. Tu su i stvari poput toga da ostajete na poslu unatoč tome što niste ispunjeni, rijetko odstupate od svoje rutine, a i tijelo vam se počne fizički aktivirati kad god počnete razmišljati o promjeni.

Ovaj post prikupio je 13 000 lajkova, međutim, i sama terapeutkinja u objavi je istaknula da Instagram nije terapija i da sve što je objavljeno na ovoj društvenoj mreži treba služiti kao vodič, a ne kao intervencija. Važno je čuvati mentalno zdravlje – to je zaključak svega. A ponekad su najteže stvari i prave stvari – isto!

Ljudi su podijelili svoja iskustva i istaknuli u komentarima koliko je važno prihvatiti promjene, a ne bojati ih se. Jer to je način na koji rastemo, učimo i razvijamo se.

I uistinu je tako – nijedna promjena nije laka. Lutajući u moru raznih opcija i razmišljanja, a ponajviše straha jer ne znamo što nas čeka, važno je ne izgubiti nadu da ipak dolazi nešto ljepše, bolje, vrjednije. I u to čvrsto vjerovati.

Pročitajte: Stalne promjene raspoloženja kod žena su česte, evo što ih uzrokuje

Pročitajte: Domaći Instagram profili za mentalno zdravlje i self-care koji olakšavaju našu svakodnevicu

Foto: Instagram; Unsplash