Što je to siječanjska tuga, tko od nje pati i kako se nositi s njom?

by | 10 siječnja, 2021

Pojam January Blues poznat je u gotovo svim dijelovima svijeta, a vežemo ga uz tugu koja se u ljudima rađa nakon božićnih i novogodišnjih praznika.

U hrvatskom se jeziku taj pojam najčešće prevodi kao siječanjska depresija, no s obzirom na to da je depresija ozbiljni mentalni poremećaj, prevoditi i shvaćati January Blues kao siječanjsku depresiju iznimno je krivo. Naime, siječanjska tuga je prolazni osjećaj koji traje nekoliko tjedana, a pojavljuje se u mjesecu siječnju nakon svih blagdana i proslava. Stručnjaci ga vezuju uz opadanje raspoloženja, hladnije dane te slabiju financijsku situaciju ljudi. Dakle, siječanjska tuga dolazi zbog niza vanjskih faktora i iznimno se razlikuje od depresije, ali i od sezonskog afektivnog poremećaja. Prije svega, sezonski afektivni poremećaj traje duže, a pojavljuje se već u drugoj polovici rujna. (Pročitajte: Od ovog poremećaja mnogi ljudi pate nesvjesno, a češće zahvaća žene)

Ono što ga izaziva jesu hladniji dani i manjak sunca. Stanje se znatno pogoršava s nižim temperaturama i kraćim danom, a poboljšava se pred proljeće. Da bi vam taj poremećaj bio dijagnosticiran, simptome morate imati barem dvije godine zaredom. Ono što je sezonskom afektivnom poremećaju i siječanjskoj tuzi slično jest nedostatak dnevnog svjetla, odnosno sunca, koji itekako utječe na raspoloženje ljudi. Iako je siječanjska tuga stanje na koje se žali iznimno velik broj ljudi, ono još uvijek nema znanstveno uporište. S druge strane, depresija i druge ozbiljne mentalne bolesti te sezonski afektivni poremećaj imaju svoje uporište i u znanstvenim istraživanjima.

Što učiniti ako osjetite siječanjsku tugu?

Siječanjska je tuga osjećaj bezvoljnosti i melankolije koji se javlja u prvom mjesecu nove godine, a izazivaju ga novčana istrošenost, nagla promjena kolektivnog raspoloženje, odlaganje ukrasa i svih onih sitnica koje označavaju božićne blagdane i obiteljska okupljanja te povlačenje u domove. Stanje se počinje poboljšavati već u veljači, stoga siječanjsku tugu ne možemo nazvati ozbiljnim mentalnim problemom. No iako ne spada u ozbiljnije mentalne probleme, siječanjsku tugu ne treba zanemarivati i treba joj se suprotstaviti.

Foto: Kinga Cichewicz/Unsplash