Staza Sedam slapova u Istri apsolutni je pogodak za reset u prirodi

by | 16 travnja, 2022
staza sedam slapova istra buzet

Tražite li mjesto za izlet vikendom, Staza sedam slapova u Istri definitivno je jedno od odredišta koje morate staviti na svoju check listu! Nije novost da je Istra regija u Hrvatskoj koja nudi apsolutno sve, a zbog svoje bogate i kulturne baštine, ali i prirodnih ljepota, savršeno je mjesto za odmor i opuštanje. Bez obzira na to želite li istražiti morsku stranu Istre ili težite bijegu u prirodu, Staza sedam slapova koja se tamo nalazi pružit će vam pravi odmor za dušu i tijelo. Smještena je kod Buzeta u Istri, a dugačka 13,5 km te je za njezin obilazak potrebno oko pet sati.

Pročitajte: 5 nerazvikanih mjesta u Istri koja morate posjetiti barem jednom u životu

Svojim većim dijelom prolazi uz tok rijeke Mirne te pokraj sedam atraktivnih slapova, dok u svojem prvom dijelu prolazi buzetskom trim stazom i šetnicom. Prvi slap do kojeg stižete visok je 5 metara, a jezerce kojem puni vodu široko je čak 24,4 metra. Nakon toga slijedi slap Bačva visine 8,8 m i širine 5,8 m. Tek kad prođete kraj njega, slijedi najveća atrakcija na stazi: slap Vela peć visok čak 26,5 i širok 5,6 m. Nadalje, čeka vas slap Mala peć visok 4 m i širok 3 m. Prava atrakcija uz vodu slijedi dolaskom na slap Kotli, visine 12 m i širine 7 m. Ovdje svakako razgledajte i Kotle, obnovljeno staro selo.

Pročitajte: Spilje i jame u Istri koje su prave prirodne atrakcije

Staza od pitoresknih Kotli dalje vodi do slapa Ispod stare kave, odnosno kamenoloma. Svojom visinom od 7,9 m i širinom od 2,5 m stvara jezerce širine 16 m. I tako stižete do posljednjeg slapa Grjak visine 8,20 m, čije je jezerce široko čak 35,4 m i duboko 6,1 m. Uz sve to, uz stazu se nalazi i stari Napoleonov most iz početka 19. stoljeća.

Ako želite vidjeti unutrašnjost Istre i njezine prirodne čari, ova staza namijenjena je i za početnike i za one naprednije, pa se svakako odvažite i posjetite Stazu sedam slapova!

Pročitajte: Što kažete na holističko putovanje koje spaja jogu, radionice i izlete? Pridružite se Nikolini i Maji!

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Boki (@boky_digital)

 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tea | travelina.com.hr (@tea.vas)

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ValePhotos (@vala.phot)

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tea | travelina.com.hr (@tea.vas)

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by AvanTourIstra (@avantouristra)

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Željka Žirovčić (@zeljkaz)

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Klemen Domjo (@kdomjo)

 

Izvor i foto: istra.hr, Instagram, naslovna: @tea.vas