5 nerazvikanih mjesta u Istri koja morate posjetiti barem jednom u životu

by | 27 lipnja, 2020
što posjetiti u istri

Iako moram priznati da sam i sama uvijek bila veći fan Dalmacije, jer sam od Istre do prošle godine vidjela samo Umag, kad sam doista zakoračila u Istru s lokalkom koja me provela posvuda, potpuno sam se zaljubila u taj dio Lijepe Naše.

Tjedan dana vam vjerojatno neće biti dovoljno da uspijete doživjeti i upiti svaki miris zelenila i mora, kušati svaki tartuf i vino, ali itekako ćete doživjeti što to Istra pruža. Teško je i opisati riječima, ali osjećaj je potpuno drukčiji od Dalmacije, svaki dio osvaja na potpuno drukčiji način. Šarmantni gradići na brežuljcima, s nepreglednim pogledima vrijednim divljenja i bogatom gastronomskom ponudom, susretljivi domaćini i mala mjesta za koja znaju većinom lokalci, ono su što će vam se duboko uvući u srce i jedva ćete čekati da ju opet posjetite. U nastavku smo za vas izdvojili nekoliko mjesta u Istri koja nisu toliko razvikana, a morate ih posjetiti.

5 nerazvikanih mjesta u Istri koja morate posjetiti

Oprtalj
Mali, slikoviti i pitoreskni gradić, tristotinjak metara na brežuljku u središnjoj Istri nalazi se Oprtalj za koji se zna još od 12. stoljeća kad je bio boravište obrtnika i feudalnih vladara. Osim povijesnih važnosti, neće vam nedostajati ni nepreglednih pogleda na šume, stare kamene kućice i visoravni. Za one sklonije avanturizmu, postoji i biciklistička tura kojom možete prolaziti, no mi savjetujemo da dođete automobilom, pogotovo u vrijeme Tuberfesta, sajma bijelog tartufa, maslinovog ulja i sireva budući da ćete se sasvim sigurno dobro najesti.

Staza sedam slapova i Kotle

Ako doista želite aktivno i dobro upoznati prirodu Istre, ovo je možda upravo ruta za vas, u koje god godišnje doba da se odlučili posjetiti je. “Staza sedam slapova” dugačka je 13,5 km, a za njen je obilazak dovoljno pet sati. Na ovom području sačuvana je i stara mlinica s koje se pruža pogled na jezerca i slapove, a svakako razgledajte Kotle, obnovljeno staro selo. U ljetnim mjesecima nemojte zaboraviti ponijeti i kupaći kostim budući da je na nekim mjestima dopušteno kupanje! Uz obilazak ovih prirodnih fenomena, nemojte zaboraviti i na zanimljivu činjenicu da se uz stazu nalazi i stari Napoleonov most iz početka 19. stoljeća. Naime, most sv. Jožefa ili kako se još naziva Francuski most, podignut je za kratke Napoleonove vladavine središnjom Istrom.

Štinjan
Štinjan se smjestio na jugozapadnom kraju Istre i nadomak Pule, na brežuljcima i valama iznad sjeverne obale Pulskog zaljeva. U rimsko doba je bio poznat kao „Astiniaum“. U postoji spomenik žrtvama fašizma, ulica kroz koju morate proći je „Šaliž“, brežuljak Turulu, utvrdu Cristo na poluotoku Proština te u zaljevu Žunac i rtu Guc ostatke antičkog kupališta s mozaičnim podom i ostatke velike valjaonice vune. Ovo je prvenstveno malo i mirno turističko naselje i razvilo se 700 m od središnje plaže okružene borovom šumom, pa Štinjan preporučujemo za obiteljski odmor. Osim glavne plaže, svakako posjetite brojne uvalice u okolici za veću dozu privatnosti.

Zrenj
Šarmantni gradić svega 10 km udaljen od Oprtlja, specifičan je po bogatoj flori i fauni te izvorima pitke vode koji su nekoć bili osnovni izvor pitke vode za lokalne stanovnike. Ako upoznate nekog lokalca, sigurni smo da će vam ispričati legendu o sv. Jeronimu kojemu su posvetili Crkvu, s čijeg se zvonika pruža pogled na veći dio središnje Istre pa svakako posjetite ovo mjesto na sunčan dan, s dalekozorom. U Zrenju se svake godine u kolovozu održava Međunarodni susret harmonikaša gdje nastupaju harmonikaši iz Italije, Slovenije i Hrvatske, a osim toga uživat ćete svakako i u bogatoj gastronomskoj ponudi kao I u cijeloj Istri.

Farma Kumparička
Stancija Kumparička nalazi se pored sela Cokuni, 20-ak kilometara od Pule uz istočnu obalu Istre, tek nekoliko kilometara od mora. Stancija Kumparička je obiteljsko gospodarstvo na kojem obitelj Winkler uzgaja alpske koze i bavi se proizvodnjom kozjih sireva vrhunske kvalitete. Stancija Kumparička otvorena je cijelu godinu, a posjetitelji mogu vidjeti cijeli proces, od mužnje do dozrijevanja sira. Na Stanciju Kumparička često dolaze gosti iz raznih krajeva svijeta. Domaćini ih uče i kako raditi mliječne proizvode od nepasteriziranog mlijeka.Na području na kojem se nalazi stancija Kumparička i gdje pasu njihove koze sir se pravi stoljećima, još od predrimskog doba kad su tamo živjeli Histri. Specifičan okus siru daju bilje istarskih pašnjaka i blaga slanoća zraka s mora.

Foto: Unsplash