Spilje i jame u Istri koje su prave prirodne atrakcije

Tajanstvene spilje i jame u Istri koje morate posjetiti

by | 9 kolovoza, 2021
istra, spilje u istri, jame u istri

Spilje i jame u Istri bit će vaš pun pogodak ako tražite bijeg od ljetne vrućine i vreve, daleko od ljudi i gužve. A ako istovremeno volite netaknutu prirodu, mir i prirodne ljepote i ako ste više ljubitelj avanture nego izležavanja na plaži, ovo su mjesta koja će vas očarati i na koja ćete se, vjerujte, željeti vrlo skoro vratiti!

Spilje i jame u Istri koje su prave prirodne atrakcije

Spilja Mramornica

Jedna od najvećih spilja u Istri, spilja Mramornica, predstavlja pravi dragulj istarskog podzemlja. Mramornica se spominje davne 1770. godine kad ju je posjetio i opisao poznati putopisac Alberto Fortis. Nedaleko od Brtonigle, kod Stancije Drušković, nalazi se, nakon gotovo okomitih stuba, ulaz u jednu od najvećih podzemnih dvorana u Istri bogatu sigama raznih boja, stalagmitima visokim i do trinaest metara koji Mramornici daju posebnu čar. S uređenih spiljskih staza pogled se širi na nedostupne dijelove jame koji svojom tajnovitošću postaju još primamljivijima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GoAdria Tourist Agency (@goadria_)

Jama Baredine

Ova spilja riznica je stalagmita i stalaktita, podzemnih skulptura. Tu su nastale čudesne sigaste forme od kojih se posebno ističu desetak metara dugačke visoke zavjese, vrlo realističan kip Bogorodice, tijelo pastirice Milke, kosi toranj iz Pise, snješko-lučonoša koji je postao i zaštitnim znakom ove spilje.

U jednoj od dvorana proći ćete kraj grotla širokog 4 i dubokog 66 metara koje se spušta do podzemnih jezera. Kroz pet dvorana, pet galerija apstraktnih i realističnih skulptura ima oko 40 minuta ugodne šetnje duž tristotinjak metara duge staze, naravno, u pratnji vodiča i kustosa. Zanimljivost ovog pustolovnog pothvata je i susret s podzemnim životinjskim svijetom: vidjet ćete čovječju ribicu, endemsku vrstu životinje koja živi samo u ovim krškim područjima.

Jama Baredine nalazi se kraj mjesta Nova Vas, između Poreča, Višnjana i Tara. Cesta koja vodi do jame označena je putokazima, a uz jamu se nalazi prostrani parking za osobne automobile i autobuse.

Ukupna dubina jame iznosi 132 metra, zajedno s podzemnim jezerima čije dubina ponekad doseže i do tridesetak metara. Temperatura zraka u jami je konstantna i iznosi oko 14 ºC.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Istria On My Mind (@istriaonmymind)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SvjetskiPutnik (@svjetskiputnik.hr)

Pazinska jama

Vrhunska prirodna atrakcija koja nije ostavila ravnodušnim ni Dantea Alighierija i Julesa Vernea te mnoge druge koji su imali priliku vidjeti ovo jedinstveno djelo prirode. Ovdje ponire najveća istarska ponornica Pazinčica koja u svom toku formira brojne, veće ili manje, kaskade od kojih su najzanimljiviji Pazinski te Zarečki krov. Voda s ponora Pazinčice izbija na izvorima rijeke Raše.

Pazinsku jamu moguće je istražiti i upoznati šetnjom po pješačkoj stazi. Ako ste ljubitelj adrenalina uđite u jamu s iskusnim speleolozima i istražite podzemni svijet u atraktivnoj speleoavanturi ili pak preletite Pazinsku jamu na zip-lineu!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Istria (@visitistria)

 

Špilja Feštinsko kraljevstvo

U srcu Istre, kraj sela Feštini, nedaleko od Žminja svojim se prirodnim ljepotama ističe špilja Feštinsko kraljevstvo. Prilikom ulaska u špilju ponajprije čujete skladan zvuk kapljica koje od pamtivijeka stvaraju prekrasan podzemni nakit ispod kojega se zrcale jezerca puna vode nakapnice. Da bi bila dostupna za posjetitelje, u unutrašnjosti su špilje uređene sigurne staze duljine stotinjak metara. Špilja obiluje i prekrasnim sigastim oblicima među kojima ćete lako prepoznati “čarobnjakov šešir”, “kulu babilonsku” i golema “šišmiševa krila” neobično prekrivena ogrankom korijena vinove loze koja se napaja vodom sa špiljskog dna.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Žminj (@visitzminj)

Izvor i foto: istra.hr, Instagram

Naslovna foto: Instagram (visitistria)