Kome se nikako ne preporučuje odlazak u solarij i zašto je toliko štetan za zdravlje?

by | 26 lipnja, 2022
žena, ljeto

Posljednjih godina definitivno se sve više može čuti o trendu osviještenosti koji govori o štetnosti solarija za zdravlje kože. To svakako potvrđuje i tržište jer možete pronaći SPF kreme i losione sa zaštitnim faktorom i isključivo se naglašava da se bez njih nikad ne izlažete suncu. Vjerujemo i da vam je poznata činjenica kako pretjerano izlaganje suncu uzrokuje starenje kože i bore, a to može dovesti do melanoma.

Preplanuli ten, iako se smatra poželjnim, čini pojedince zadovoljnijima i pogrešno se ponekad tumači kao znak zdravog izgleda. Zapravo se radi o reakciji kože na izlaganje štetnim djelovanjima UV zraka. Preplanula boja kože rezultat je obrane od djelovanja UV zračenja koje oštećuje kožu. “Zdrave opekline kože” ne postoje. Svako pretjerano izlaganje UV zračenju može rezultirati strukturnim oštećenja kože. Kratkoročno, ova šteta može se očitovati kao “izgaranje”, osjetljivost i ožiljci, a dugoročno kao fotostarenje. Fotostarenje, uzrokovano razgradnjom kolagena u koži , manifestira se smanjenjem elastičnosti kože, pojavom dubokih bora i finih linija, hiperpigmentacijama i staračkim pjegama – objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Pročitajte: Dermatologinja nam otkriva kako pravilno zaštititi kožu od sunca i što napraviti ako izgorimo

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), korištenje solarija ne preporučuje se kod osoba mlađih od 18 godina, a mnoge zemlje u svijetu upravo su to i zabranile. Uporaba solarija u Brazilu i Australiji u svrhu dobivanja preplanulog tena je zabranjena, kako za mlade tako i za odrasle.

Za UV zračenje iz solarija smatra se da ima slične zdravstvene učinke kao i prirodno, sunčevo UV zračenje. U ovome području postoji zabluda o sigurnosti solarija jer emitira pretežno UVA zrake, za razliku od UVB, koje su razlog nastajanja opeklina. UVA zrake također dovode do negativnih strukturalnih promjena u koži.

Jednako tako, najčešći argumenti “za” solarije su priprema kože za izlaganje suncu tijekom npr. godišnjih odmora i sinteza vitamina D. U stvarnosti, preplanulost stečena korištenjem solarija pruža vrlo ograničenu zaštitu od opeklina sunca, a vitamin D sintetizira se u dovoljnim količinama tijekom uobičajenog, svakodnevnog izlaganja suncu.

Korištenje solarija u svakom slučaju ne preporučuje se osobama svjetlije puti i osobama s upalnim promjenama na koži, kao i za vrijeme terapije određenim lijekovima ili nakon određenih kozmetičkih tretmana te trudnicama.

U slučaju korištenja, svakako potražite provjerene pružatelje usluga, koji će se pobrinuti o pravilnoj provedbi tretmana i zaštiti osjetljivih područja, kao i uputama za postupanje prije i nakon tretmana.

Tanoreksija

Riječ tanoreksija je sindrom kad osoba ima psihičku i/ili fiziološku ovisnost o izlaganju UV zrakama (suncu ili solariju). Osobe koje pate od ovog sindroma imaju želju za brončanom bojom kožom, ali teže i boljem raspoloženju kojeg osjećaju ako imaju preplanulu put pa se upravo zbog toga “navuku” na to.

Ipak, već godinama WHO ističe da solarij uopće nije poželjan i štetan je za zdravlje, oslabljuje otpornost organizma, ubrzava starenje kože. Također, može izazvati upale i oštećenja očiju. Upravo zbog svih razloga zbog kojih je štetan, mnoge zemlje već su zabranile korištenje.

Pročitajte: Dermatologinja nam razotkriva sve mitove o SPF-u u koje već godinama naivno vjerujemo

Foto: PeopleImages iStock/Getty Images Plus via Getty Images